vizual vek avangarde februar

Vek avangarde u KCB-u

Ponesite “sitnice” za kreiranje “zajedničkig” redimejda! U Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, povodom stogodišnjice dadaizma 1916 – 2016 biće održan susret s Marijom Ivanić, Vladimirom Macurom, Miletom Prodanovićem, Miškom Šuvakovićem, Radonjom Leposavićem i virtuelno prisutnim: Marselom Dišanom i Džonom Kejdžom.

Godina pred nama prilika je da se podsetimo dve „stogodišnjice“ važne za umetnosti ali i globalne društvene procese: Dadaizma i Opojaza. Avangardni pokreti dvadesetih godina 20. veka promenili su svet!

Tokom susreta 5. februara, na dan kada je pre 100 godine startovao “Kabare Volter” – kao mesto susreta dadaista, potražićemo odgovore na sledeća pitanja:

Šta je “avangarda”? Da li je danas promenjeno osnovno značenje? Da li je “posle sto godina čovečanstvo dozrelo za dadističku elastičnost duha” (R.Hausman)? Kakve su bile društvene i političke okolnosti na istoku i zapadu? Kakvi su uticaji “levih”  “desnih” orjentacija? Uloga Velikog rata? Kako je iniciran “Kabare Volter” u Cirihu februara 1916?