PND 0764

Maksimalna zdravstvena zaštita na Beogradskom maratonu

Beogradski maraton je brigu o zdravlju učesnika polumaratona, maratona i Trke zadovoljstva poverio zdravstvenom sistemu „Medigroup”, naravno, uz dugogodišnjeg saradnika i partnera – Gradskog sekretarijata za zdravstvo. Nema sumnje da će svi učesnici 29. Beogradskog maratona, koji će se održati 16. aprila, time biti i zadovoljni i bezbedni.

Zamenik gradskog sekretara za zdravstvo prim. dr Aleksandar Stefoski prvi se obratio predstavnicima medija na konferenciji u Skupštini grada Beograda, koja je bila organizovana ovim važnim povodom:

– Beogradski maraton je sve masovniji, što ukazuje da se ispunjava njegova osnovna ideja da se što više naših sugrađana i građana Srbije rekreativno bavi trčanjem, a Sekretarijat za zdravstvo i Grad Beograd će kao i svih prethodnih godina obezbediti celu trasu na kojoj će biti 30 medicinskih ekipa koji će pratiti sve učesnike, Urgentni centar biće dežuran za učesnike maratona, a po potrebi biće uključena još četiri kliničko-bolnička centra.

Ta potreba biće znatno umanjena, ako učesnici 29. Beogradskog maratona, iskoriste ono što im nudi „Medigroup” rekla je generalni direktor „Medigroup” Milena Gajović Shrestha:

– Uz zahvalnost što nam je ukazano poverenje da doprinesemo zdravlju učesnika Beogradskog maratona, želim da kažem da smo za njih pripremili poseban „proizvod”. Medigroup, prvi privatni zdravstveni sistem u Srbiji daje snažnu podršku  ovogodišnjem Beogradskom maratonu kroz brigu o zdravstvenom stanju svih učesnika Maratona. Kreirali smo paket “Čekiraj se” u domovima zdravlja Medigroup koji uključuje laboratorijsku analizu krvi (sa leukocitnom formulom i analizom glukoze), analizu urina i opšti pregled sa EKG-om po promotivnoj ceni. Domovi zdravlja MediGroup – Jedro, dr Ristić i Bulevar biće otvoreni za sve one koji žele provere stanje svog tela i kondicije pre nego što u aprilu stanu na maratonsku crtu. Sve to oni će moći da obave za manje od pola sata. Provera zdravstvenog stanja je važna za svakog učesnika, a mi ćemo se pridružiti 29. Beogradskom maratonu i na takmičarskom planu, jer ćemo se potruditi da što više od 500 zaposlenih u „Medigroup” učestvuje na ovoj manifestaciji.

Prvi put Beogradski maraton, kako je istakao Dejan Nikolić, dobija medicinskog direktora. To je načelnik internog odeljenja Opšte bolnica „Medigroup” prof. dr Goran Rađen, kardiolog internista, koji će predstavljati Beogradski maraton u Komisiji medicinskih direktora Međunarodnog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS).

– Važna preventiva protiv kardiovaskularnih oboljenja su hodanje, trčanje i maraton kao kruna ovih aktivnosti i promocije zdravog života. Pre trčanja, pogotovo pripreme za polumaratonsku ili maratonsku trku, pa čak i Trku zadovoljstva, potrebno je proveriti zdravstveno stanje jer su napori, kojima se izlažu trkači i posebno maratonci, izazov za svaki organizam. Provera je važna da se ne naruši sopstveno zdravlje. Želimo da trčanje sve više bude način života u Beogradu i Srbiji i da Beogradski maraton i dalje obavlja promociju zdravog života. Svedoci smo loših savremenih kretanja u svetu i kod nas, odnosno epidemije nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih problema, hipertenzije, gojaznosti i šećerne bolesti. Dokazano najbolja prevencija u ovakvim okolnostima je fizička aktivnost i trčanje. U lečenju nekih od ovih bolesti slična je situacija. – rekao je prof. dr Goran Rađen.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, podsetio je da je pre tri nedelje održan prvi susret s novinarima, povodom 29. Beogradskog maratona, na kojem je gradonačelnik Siniša Mali potvrdio maksimalnu podršku svih gradskih služi organizovanju ove manifestacije.

– Podrška Grada Beograda je za nas najvažnija, ali i ovaj segment – briga o zdravstvenoj bezbednosti učesnika, od Dečijeg maratona do maratona – je izuzetno bitan. Zahvalni smo Gradskom sekretarijatu za zdravstvo na odličnoj saradnji na prethodnih 28. maratona kao i uključenju privatnog zdravstvenog sistema „Medigroup”, čime ćemo ovu brigu podići na još viši stepen i tako zaokružiti sistem zdravstvene zaštite za sve učesnike, kako pre događaja, tako i na samom Beogradskom maratonu. Podsetiću da je Beogradski maraton prvi dobio sertifikat za organizaciju i bezbednost od svih evropskih maratona. Sa tom idejom, u subotu 6. februara organizovaćemo prvo okupljanje različitih grupa koje se pripremaju za 29. Beogradski maraton 16. aprila, od Trkačko-rekreativnog kluba Beogradskog maratona, Maturanata maratonaca, trkačke grupe BURT, sportskog udruženja Balkanska trkačka liga, do maratonaca veteran… na zajedničke dogovore i treninge. Nas posebno raduje što je među njima sve više devojaka i žena i nadam se da će njihov broj i u budućnosti i pratiti trend stalnog porasta ukupnog broja učesnika…