Marko Stanojevic

Marko Stanojević – Bureau0 u Novoj Iskri

U četvrtak, 21. novembra u 17:30hu dizajn inkubatoru Nova Iskra predstaviće se industrijski dizajner Marko Stanojević, sa predavanjem “Analitika i strategija u dizajnu”. Nakon uspešnog rada za neke od najvećih brendova u Italiji, Marko je pokrenuo svoj studio Bureau0 (Bureau Zero) i trenutno predaje na Beogradskoj Politehnici. Ulaz je slobodan.

Marko Stanojević je aktivan kao profesionalni dizajner od 1994. godine. Bavi se industrijskim dizajnom, grafičkim dizajnom, dizajnom komunikacija, enterijerom. Poslednjih deset godina aktivan na polju dizajn analitike i istraživanja, uočavanja trendova i razvoja dizajn scenarija. Nakon rada kao frilenser i u studijima i kompanijama različitog profila u Srbiji i Italiji, 2009. godine osniva studio BUREAU ZERO koji vodi i danas. Osim direktnog bavljenja dizajnom, predaje na fakultetima u Milanu i Beogradu od 2007. godine, organizuje i vodi radionice u oviru nastave ili dizajn manifestacija. Povremeno piše za stručne dizajn časopise i učestvuje kao član žirija na dizajn konkursima.

 Marko je incirao i projekat Serijski unikat u okviru svog rada sa studentima na Beogradskoj Politehnici. Namera projekta je da pokrene saradnju na liniji zanati-dizajn, izgradi snažnu vezu između modernog i tradicionalnog i time spoji duh novog vremena sa lokalnim kulturnim nasleđem. Željeni rezultat bi bili autentični proizvodi sa nedvosmislenim “made in Serbia” identitetom. Zbog specifične proizvodnje (delom industrijska, delom ručni rad), svaki proizvedeni komad je jedinstven što mu automatski daje na ekskluzivnosti i individualnosti. Ideja je da ovaj projekat vremenom postane platforma za povezivanje na liniji zanatlije-dizajneri-privrednici.