Dani evropske baštine na Beogradskoj tvrđavi

U okviru Dana evropske baštine, koji se održavaju 21-30. septembra, JP „Beogradska tvrđava“ organizuje predavanje “Industrijsko nasleđe Srbije – potencijali“, besplatan obilazak Kule Nebojša i izložbu „Beograd na starim razglednicama“.

Predavanje i razgovor na temu „Industrijsko nasleđe Srbije – potencijali“ biće održano u ponedeljak 23. septembra u 20 časova u Kuli Nebojša. Učesnici predavanja su Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike, Mihailo Timotijević, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Radonja Leposavić sa Radio Beograda.

Besplatan obilazak Kule Nebojša biće organizovan u sredu, 25. septembra od 10 do 18 časova. Kula Nebojša danas je izložbeni prostor u kojem je, na originalan način, uz korišćenje modernih audio-vizuelnih elemenata, izložba postavljena tematski i po nivoima.

Izložba „Beograd na starim razglednicama“ biće održana na Savskom šetalištu, u parku Kalemegdan. Razglednice Beograda predstavljaju značajan izvor dokumentarne vrednosti koji omogućava proučavanje urbanog razvoja grada, praćenje promena izgleda njegovih delova i promene u pojedinim ambijentalnim celinama od 1895. godine do 1941. godine.