1.kongres 1

Prvi međunarodni kongres Održiva arhitektura – energtska efikasnost

Prvi međunarodni kongres Održiva arhitektura – energtska efikasnost održaće se 7. i 8. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci i okupiće po prvi put u Srbiji 12 poznatih svetskih stručnjaka iz ove obasti, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj danas u Medija centru.

Na konferenciji su govorili mr Vladimir Lovrić dia, predsednik Organizacionog odbora kongresa, dr Marija S. Todorović,  gostujući prof.  School of Energy & Environment Southeast University, Nanjing u Kini, doc. dr Ana Nikezić,  prodekan za nauku, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i m.arh.  Ivana Milenković, urednik, novinar i voditelj Radio Televizije Srbije.

Nakon šest godina redovnog izlaženja jedinog arhitektonskog časopisa posvećenoj ovoj tematici u regionu,  Magazin Eko kuća i Udruženje Ekokultplus u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu nastavljaju svoj put edukacije stručne i šire javnosti u domenu održivog i ekološkog pristupa projektovanju, organizovanjem velikog međunarodnog arhitektonskog kongresa namenjenog arhitektima, projektantima i inženjerima tangencijalnih oblasti, ali i studentima.

– Na kongresu Održiva arhitektura – energtska efikasnost koji nas ocekuje u oktobru, biće prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustva sa sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima.

Održivost je koncept gledanja u budućnost razvoja svih ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata ljudskog postojanja, kroz koji je moguće obezbediti našu zajedničku budućnost, određenu održivim razvojem koji zadovoljava potrebe sadašnjeg trenutka, a da pri tome ne ugrožava mogućnosti budućih generacija da zadovolje sopstvene potrebe. Danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje mora da bude održivo u svim segmentima, u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, pri čemu se istovremeno mora obezbediti maksimalna zaštita prirodnih resursa – zemlje, vode i vazduh. Autori su poznati arhitekti koji su kroz svoja autorska dela posvećena ekološkoj održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi će dati odgovore kroz vlastite projekte i iskustva na koji način  oblikovati arhitekturu, sadašnjost i budućnost, zaključio je na konferenciji predsednik Organizacionog odbora i jedan od predavača mr Vladimir Lovrić dia.

Prof. dr Marija Todorović govorila je o iskustvima o korišnjenju obnovljivih izvora energije u bivšoj Jugoslaviji  i konstatovala da smo po broju izgrađenih solarnih objekata i primene tehnologija i energetski efikasnih metoda 80ih bili vodeća nacija u svetu u tom pogledu.

-Poseban naglasak treba posvetiti integralnom pristupu projektovanju arh objekata pored arhitekata istovremeno učestvuju i svi inženjeri tangencijalnih struka, rekla je prof. Todorović.

Doc. dr Ana Nikezić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu naglasila je da Fakultet već niz godina u okviru redovnih i specijalističkih studija ima predmete koji su posvećeni najznačajnijim aspektima energetski efikasne arhitekture kao i ekološkom i bioklimatskom pristupu u projektovanju. Učešćem u organizaciji na ovom kongresu Arhitektonski fakultet nadograđuje kroz recentna iskustva stranih predavača i vlastiti program i nastoji da kroz takvu dinamiku približi studentima savremena saznanja iz ovih oblasti na svetskom nivou.

Ivana Milenković, kao arhitekta po osnovnoj edukaciji, kroz svoje profesionalno angažovanje na Radio televiziji Srbije kao autor, urednik i voditelj emisija iz kulture i nauke, potvrdila orijentaciju vodeće televzije u Srbiji da stalnim programskim poboljšanjima iz oblasti kulture i nauke e omogući sve veća afirmacija i popularizacija arhitekture da je ne gledamo isključivo kao estetsku i funkcionalnu kategoriju nego i njen značaj u održivom razvoju i poboljšanju svih aspekata komfora i života i pre svega njen značaj u očuvanju i zaštiti životne sredine.