021

Najveći ekran na svetu

Peking, sadašnjost…

Taman kada pomislimo da su najveće građevine u Kini završene pre otvaranja Olimpijskih igara 2008., stiže izenađenje kakvo se viđa samo po filmovima naučne fantastike…

Na plafonu jednog tržnog centra, postavljen je najveći ekran na svetu – 250 x 30 m veličine. U stvari, 5 velikih ekrana je spojeno u jedan, zahvaljujući softveru koji omogućava neprekidnost slike među njima.

Koliko je sam prizor fascinantan, teško je opisati rečima ali ćemo pokušati – cena ovog ekrana je impresivnih 32 miliona američkih (da ne bude zabune) dolara!

Kako je azijska igračka (gejming) publika jedna od najaktivnijih na svetu, ne čudi i činjenica da je ovaj kolosalni ekran iskorišćen za igranje igrica. Tokom večeri, 21. novembra, nepoznati (za sada) muškarac, “parkirao” se u svojoj fotelji za odmaranje ispod velikog ekrana. U krilu je imao laptop i putem bežične mreže (Wlan) pokrenuo je svoju omiljenu multiplejer onlajn igru (iz žanra MMORPG).

Naravno, ovakav performans neće poprimiti razmere epidemije pa tako ne moramo strahovati da će neko da igra “pucačine” na ekranima u našem gradskom prevozu.

Ček, ček… Pa mi i nemamo te ekrane po autobusima (barem na svim linijama).
Ipak smo pričali o sadašnjosti…