Bezbedni kamioni
Bezbedni kamioni

Bezbednost na velikim točkovima

Koliko su bezbedni kamioni?

Skoro svi koji se tokom putovanja kreću u blizini velikih kamiona, sigurno osećaju nelagodnost, da ne kažemo strah. Ali koliko su u stvari ove drumske krstarice bezbedne po druge učesnike u saobraćaju?

S obzirom da su napravljeni za transport teškog tereta, kod svih kamiona proizvođači u velikoj meri brinu o bezbednosti kako samih vozača i drugih učesnika u saobraćaju tako i o bezbednosti samog tovara. Kako živimo u stvarnosti u kojoj čovek i dalje upravlja mašinom, čovek kao bezbednosni faktor nikada ne može biti zapostavljen. Iz tog razloga, kabine novijih generacija kamiona uvek su opremljene i dizajnirane tako da vozač konstantno bude koncentrisan na bezbednu vožnju do svoje destinacije.

Sa nekoliko novih tehnologija, koje su proizvođači implementirali u nove modele kamiona kao standardnu opremu, poput digitalnog dnevnika putovanja ili čak senzora koji prati pogled vozača ili meri nivo alkohola u krvi vozača putem daha, vožnja je definitivno bezbednija. Ipak, bez obzira na sve, najefikasniji način da se nesreća izbegne jeste kvalitetno upravljanje i kočenje.

Jedni od najpoznatijih proizvođača ovih vozila, Volvo i Mercedes-Benz, upravo su stavili akcenat na tehnologije kočenja kako bi dodatno poboljšali bezbednost kada su kamioni u pitanju. Volvo je razvio svoju CW-EB tehnologiju (Collision Warning and Emergency Braking), dok je Mercedes-Benz na istom principu bazirao svoj Active Brake Assist 2. I kod jednog i kod drugog sistema, postoji rano upozoravanje na približavanje nepokretnoj ili sporo pokretnoj prepreci na koje se nadovezuje inteligentni sistem kočenja. U nastavku možete videti koliko su ovi sistemi efikasni u simulacijama realnih situacija.

Ipak, bez obzira na sve tehnologije koje pomažu vozačima, poštovanje svih važećih pravila i konstantna koncentracija tokom vožnje neophodni su preduslovi za bezbedno putovanje.