uredjaj protiv spavanja - LookerWeekly.com
uredjaj protiv spavanja - LookerWeekly.com

Uređaj protiv spavanja

Život je previše vredan da bismo vozili umorni

Koliko puta dnevno čujemo da se desila saobraćajna nesreća u kojoj su mnogi povređeni?

Na žalost, često čujemo da su u nesrećama povređeni upravo oni koji su se pridržavali svih propisa i zakona, a kao uzrok nesreće je pospanost vozača ili vožnja pod dejstvom alkohola.

Kako je pospanost vozača uzrok čak 80% automobilskih nesreća, kompanija ASP (Anti Sleep Pilot), ponudila je tržištu svoj proizvod kojim žele da smanje i preduprede ovu statistiku.

U pitanju je mali uređaj koji se postavlja na konzolu u vozilu i nije veći od poklopca termosa. Uređaj je zamišljen tako da ne bude samo ukras na konzoli vašeg četvorotočkaša već da bude u kontaktu sa vama.

Sam uređaj, automatski registruje pokrete vašeg vozila, i u skladu sa tim inicira interakciju. Na osnovu vremena koje je potrebno da reagujete na “poziv” samog ASP uređaja putem dodira, između ostalog, izračunava se nivo vašeg umora. Ukoliko se dostigne visok nivo procenjenog umora vozača, uređaj alarmira vozača (zvučno i vizuelno) da je potrebno da se odmori pre nego što nastavi dalju vožnju. Uzrok umora može biti kako manjak sna pre puta ali tako i monotono putovanje (auto put ili duge kolone).

Naravno, cela ideja se oslanja na savesnost samog vozača koji želi da i sebi ali i drugima sačuva zdravlje i život. Istraživanja su pokazala da se nakon 24h bez sna, naše telo ponaša kao da u krvi imamo 0.9 promila alkohola. A po zakonu je dozvoljeno samo 0.3! Osim toga, zbog umora, slabija nam je koncetracija (veoma bitna u vožnji) i naše reakcije su agresivije što takođe može dovesti do nesreće.

U svakom slučaju, možda ovaj uređaj i nađe put do automobila i u našoj zemlji, ali je veoma bitno da se i pored njega, svakog dana, odgovorno ponašati prema sebi ali i drugim učesnicima u saobraćaju.

svg%3E