iPhone 5

Zašto kasni iPhone 5S?

iPhone 5S će se sigurno naći na policama i u rukama korisnika ove godine. Ali zašto će kasniti telefon od kog “zastaje dah”?

Apple je svoje dobavljače hardvera podigao “na noge” još početkom ove godine kako bi se model 5S već tokom godine našao u prodaji. Iako se sve više šuška da će u smislu dizajna i dimenzija ovaj model biti identičan, Tim Kuk najavljuje mnoga unapređenja, ali i iznenađenja (nije precizirao da li su u vezi sa iPhone 5S ili ne). Od jednog planiranog unapređenja zavisi i datum kada će ovaj model biti u prodaji – ekran…

Po informacijama koje su objavljene u japanskim novinama, a mnogi sajtovi preneli, proizvodnja nove generacije ekrana za iPhone 5S je već počela u pogonu Sharp-a, jednog od najbitnijeg partnera Apple-a. Uz ovu informaciju, pojavio se i podatak da je Apple porudžbine poslao i Japan Display-u i LG Display-u, tj., da je proizvodnja već u toku.

Postavlja se pitanje – zašto se Apple u isto vreme obrati na tri proizvodne adrese? Po podacima koji kruže Internetom, čitač otisaka prstiju koji predstavlja veće unapređenje u liniji iPhone proizvoda, predstavljao je najveći izazov za proizvođače ekrana, što je neminovno dovelo do odlaganja u proizvodnji. Kao posledica ovog “kašnjenja”, ovaj model će po svemu sudeći, biti u prodaji   s jeseni, kada Apple predaje finansijski izveštaj za drugi kvartal (zgodno, zar ne?).

Osim novog ekrana, očekuje se da i kamera bude bolja u odnosu na “standardan” iPhone 5, uz prateća softverska rešenja i poboljšanja.

Izvor: MacRumors; Foto: Apple