Ilija Milosevic iz Univerzala i Ivana Rasic MC Sajsi e1424360752136

Telenor: Digitalizacija muzike

Telenor je danas bio domaćin brojnim domaćim bendovima kako bi sa sa njima podelio informacije o tome na koji način svoju muziku mogu da postave na muzički servis Deezer i kako mogu da dođu do većeg broja slušalaca širom sveta, ostvarujući pritom svoja autorska prava.

Tom prilikom razmenjena su i mišljenja o stanju muzike u svetu i Srbiji, kao i o tome kako se lokalna scena može unaprediti i razviti zahvaljujući digitalizaciji muzike.

Događaju je prisustvovao veliki broj domaćih bendova kao što su Svi na pod, Zemlja gruva, Sevdah Baby i drugi, a u razgovoru sa njihovim članovima došlo se do zaključka da najbrže i najlakše mogu dopreti do svoje publike putem savremenih tehnologija, kao i da je potrebna zajednička energija kako bi se situacija u ovoj sferi vidno poboljšala.

„Naša ambicija je da  podržimo razvoj domaće muzičke scene u celini i pomognemo njen razvoj na duže staze. Zato smo danas ovde, da podelimo znanja o digitalizaciji muzike i pokažemo muzičarima na koji način to može biti korisno za njih. Svakom izvođaču je značajna mogućnost da plasira svoju muziku na jednom od najvećih svetskih muzičkih servisa, posebno onima koji tek počinju, jer time mogu da ostvare svoja autorska prava“, kaže Mikel Nosgard, izvršni direktor marketinga u Telenoru.

Globalne i evropske tendencije kada su muzički servisi u pitanju, načini na koji bendovi digitalizuju svoju muziku i koliko to olakšava njihovu promociju, bile su teme prvog panela, koji je vodio novinar Galeb Nikačević. Na tom panelu govorili su Maćiek Javorski (Maciej Jaworski), direktor u Deezeru za jugoistоčnu Evropu, Fabijan Stilke (Fabian Stilke), generalni direktor kompanije Universal Music za zapadni Balkan i Nemanja Žilović, direktor marketinga u Telenoru.

Drugi panel bio je prilika da svoje viđenje domaće scene iznesu dugogodišnji muzički novinar Toma Grujić, pevačica Ana Stanić, čiji je novi album jedan od najslušanijih na Deezeru, i Petar Babić, menadžer za postpejd u Telenoru. Diskusiju je vodila Ida Prester, muzičarka i TV voditeljka, a bilo je reči, između ostalog, o muzičkoj industriji u Srbijii i tome kako se ona može unaprediti zahvaljujući striming servisima.

Telenor je najavio i saradnju sa tri nova benda − Artan Lili, Ljubičice i Iskaz koje će dodatno promovisati putem svojih komunikacijskih kanala u narednom periodu. Na taj način Telenor nastavlja rad na podršci domaćoj muzičkoj sceni započet u julu prošle godine.

Nakon toga usledila je radionica na kojoj su muzičari i praktično mogli da se upoznaju sa Deezer servisom, Rebeat softverom za samostalno podizanje muzičkih sadržaja na veb, kao i mogućnostima Play+ paketa.