Miš ili ukras na stolu

Tanka linija između funkcije i estetike

Kada je kompjuterski miš ugledao svetlost dana kao nova ideja za upravljanje kompjuterom, prvo je bio ismejan. Nakon toga, postao je neizbežan deo opreme i do skoro jedini način upravljanja kompjuterom. Dolazi u raznim oblicima i bojama, a od sada i u verziji plemenitih metala…

Ako se na vašem stolu nalazi poslednja verzija hardvera i softvera u vidu najjače kompjuterske mašine, tada je i periferija – tastatura i miš – takođe najkvalitetnija. Ali ukoliko ste ljubitelj posebnih stvari poput specijalnih i luksuznih monitora i zvučnika, tada vam je potreban i eksluzivan miš.

OreObject Sphere 2

Kompanija OreObject je tržištu ponudila baš takav miš – izrađen od plemenitih metala, u obliku sjajne sfere. Ovaj miš dolazi u tri verzije: titanijum, zlato i platina. Miš se povezuje preko USB veze na koju smo navikli kao osobinu jeftinijih miševa. Miš je laserski i ima veliku preciznost – 800/1200/1600 dpi – koja se automatski reguliše. Kako bi se obezbedilo lako pomeranje miša, “nogice” su izrađene od Teflon-a i time se garantuje kvalitet, ali i dugotrajnost ovog mehanizma.

Od tastera, dostupna su dva klasična tastera (desni i levi), a gornja površina je rotirajuća i predstavlja “scroll” točkić. Pomenuti tasteri su osetljivi i na dodir što korisnicima omogućava da izaberu način na koji će koristiti tastere. Dodatno, postoji mogućnost korišćenja ovih tastera na oba načina u isto vreme, ali je potrebno malo se navići na takvu upotrebu.

OreObject Sphere 2

Iako je ovaj miš izrađen od najkvalitetnijih materijala i sa veoma posvećenom pažnjom samoj izradi, ovaj miš, ipak, ima i po koju manu. Za sve one koji su se navikli na standardni oblik miša, koji ispunjava prirodan položaj šake, ovaj miš će biti veoma neobičan. Sa druge strane, visoki sjaj materijala od kojih je izrađen ovaj periferni uređaj zahtevaće čestu upotrebu mikrofiber krpice (koja dolazi u pakovanju), kako bi se odstranili otisci prstiju koji narušavaju izgled ovog miša. Na kraju, USB veza ovaj uređaj će verovatno predodrediti za stalnu upotrebu na radnom stolu što će neke korisnike možda odbiti od kupovine.

Ipak, i kada se pozitivne i negativne stavke poređaju i uporede, ovaj miš privlači pažnju. Možda je to upravo i jedna od njegovih funkcija.

Ilustracija: OreObject (Facebook)