Nedeljni pregled sveta tehnike (06)

Skype, Facebook, Windows Phone 7, webOS

Novi Skype i Facebook za Android. Windows Phone 7 nije tako dosadan. webOS dobija novi život…

Skype

Skype je tokom ove godine dosta uradio na svojoj Android verziji jednoj od najpopularnije aplikacije za instant komunikaciju. Pored vizuelnog izgleda i dodavanja mogućnosti video poziva, sada je došao red i na dodavanje opcije za deljenje fajlova sa osobama iz kontakt liste. Pored ove velike izmene, učinjena su i dodatna podešavanja aplikacije, ali su ona uglavnom “ispod haube” i nisu tako lako primetna. Ali u svakom slučaju, tu su da upotrebljivost ove aplikacije ne bude umanjena.

Facebook

Pored Skype-a, i Facebook je preuredio svoju Android aplikaciju. Ako ste ikada imali priliku da posetite touch.facebook.com stranicu, mogli ste da primetite da je ova stranica, kao što sama adresa nameće odgovor, jeste namenjena uređajima sa ekranom osetljivim na dodir. Upravo nova verzija aplikacije predstavlja samo uglađenu verziju ove stranice i time omogućava lakšu navigaciju između opcija, što je do sada bio predmet najvećeg broja primedbi. Novu verziju možete preuzeti sa Android Market-a ili Facebook stranice ako vas na to sam uređaj nije podsetio.

Windows Phone 7

Ako ste ljubitelj Windows Phone 7 platforme, uprkos svim svojim ograničenjima, obradovaće vas vest da više ne morate da se mirite sa dosadnim, jednobojnim izgledom “kockica” – uskoro stižu teme za Windows Phone 7! Doduše, za sada je ova mogućnost dozvoljena samo na “hakovanim” (ChevronWP7) telefonima. Ipak, i ovaj korak pokazuje da ova platforma, ipak nije toliko kruta koliko se mislilo krajem prošle godine. Ostaje nam da se nadamo da će nova verzija (Apollo) u sebi imati slična poboljšanja.

webOS

Kada je HP kupio webOS mobilnu platformu od posrnulog Palm-a, svi su se ponadali da će svet mobilnih uređaja imati ozbiljnog četvrtog igrača. Iako je sve krenulo u dobrom pravcu, HP je izgubio interesovanje za ovaj pravac svojih proizvoda. Tokom ove godine, mnoge vesti su objavljivane, ali je ova poslednja možda i najbolja – webOS platforma će biti donirana “open source” zajednici koja će nastaviti razvoj ove platforme. S obzirom na to da je u osnovi ove platforme Linux, sigurno je da će se naći neko ko će ozbiljno stati iza daljeg razvoja webOS-a.