xbox360kinectfamilybundle controller lhs tilt jpg jpgcopy

Upoznajte novi Xbox One

Nova Xbox konzola, pod imenom “One”, je predstavljena. Saznajte šta nam donosi konzola nove generacije.

Dugo se spekulisalo da li će nova verzija Xbox konzole nositi ime Xbox 720 (jer je prethodnik bio Xbox 360), ali to se nije obistinilo. Kao i neki aktuelni mobilni uređaji o kojima smo pisali, i ova konzola nosi “hrabro” ime Xbox One. Od 2005. godine, kada je Xbox 360 predstavljen, mnogo se promenilo u svetu igara i mulitmedijalne zabave. A da li je “One” dorastao izazovu koji je pre njega postavila tehnološka sadašnjica?

Procesor je specijalan AMD-ov osmojezgarni (8 cores) procesor koji objedinjuje i grafički modul posebno prilagođen za DirectX 11.1 grafiku. Za obradu podataka biće korišćeno 8 GB RAM memorije, a za skladištenje biće dostupno 500 GB interne memorije. Sa ovako jakom grafikom, očekivano je da neće izostati i podrška za 1080p i 4K video izlaz uz 7.1 audio podršku. Za čitanje eksternih podataka korstiće se nekoliko 3.0 USB portova i Blu-ray/DVD čitač. Što se tiče povezivanja sa drugim uređajima, kontroleri su bežični (Wi-Fi veza), a za vezu sa Internetom može se koristiti gigabitni Ethernet priključak ili Wi-Fi adapter.

S obzirom da je cela konzola “pretrpela” nadogradnju, to se moglo očekivati i za jedan od najinteresantnijih dodataka za bilo koji multimedijalni uređaj – Kinect. Osim redizajna, ovaj 3D senzor sada ima ugrađenu i veb-kameru što proširuje mogućnosti ovog dodatka.

Operativni sistem koji će pokretati ovu konzolu je sastavljen od – tri operativna sistema! Prvi operativni sistem predstavlja prerađenu verziju Windows 8, koja će se pretežno koristiti za pokretanje aplikacija poput Skype-a i sličnih naslova koji nisu igrice. Drugi operativni sistem je u stvari Xbox OS koji će imati rezervisane resurse tako da će razvojni timovi koji stvaraju neverovatne igrice, uvek biti sigurni da će njihovi naslovi biti prikazani bez obzira koliko resursa koristi Windows 8 “strana”. Na taj način će se krajnje iskustvo poboljšati. Treći operativni sistem će u stvari služiti da obezbedi kvalitetnu “komunikaciju” između prva dva spomenuta sistema.

"Stari" Xbox 360 u Call of Duty maniru
“Stari” Xbox 360 u “Call of Duty: Modern Warfare 3” maniru

Razlog za postojanje ova tri OS-a može se potražiti i u konceptu nove Xbox konzole koja omogućava višestruke ekrane sa različitim informacijama. Zahvaljujući tome, moći ćete da četujete na Skype-u dok igrate igricu, što je do sada bilo nezamislivo na Xbox konzoli.

Od prvih naslova koji su najavljeni da će biti dostupni pri lansiranju nove konzole, izdvojili bismo “večitu” franšizu EA Games-a (FIFA, NBA Live, Madden) ali i UFC. Naravno, i već najavljeni Call of Duty: Ghosts će biti dostupan na Xbox One konzoli.

Cena za sada nije poznata ali će verovatno u narednih par dana biti objavljena. I pored cene, ova konzola najavljuje novu bitku na ovom polju, posebno što je Sony na ovaj izazov odgovorio samo sa malim brojem fotografija na kojima se realno ništa ne vidi (dobri stari marketinški trik). Biće ponovo zanimljivo gledati “titane” kako se bore za svoje mesto pod suncem, sada kada je sve više Android konzola na istom “igralištu”.

Foto: Microsoft/Xbox