dog
dog

Dolazi dan kada ćemo razumeti pseći jezik…

Pas, čovekov najbolji prijatelj, često nam svojim lavežom govori svašta, dok vlasnici misle da ga razumeju. Dolazi nam dan kada ćemo ih stvarno i razumeti, a možda uskoro i oni nas.

Zahvaljujući istraživanjima i tehnološkim unapređenjima na svim nivoima, čovečanstvo je na pragu velikog naučnog proboja – razumećemo šta nam psi govore (ili o čemu laju). Firma u začetku “No More Woof” planira da uz pomoć dostupne tehnologije i naprednog softvera, prevede “pseći” jezik u ljudima razumljivu formu. Ipak, da bi ovaj projekat uspeo, potrebna su novčana sredstva koja bi trebalo da se prikupe preko Indegogo sajta.

Da bi se omogućio prevod psećeg na ljudski jezik, u firmi “No More Woof” (kakvog li imena), koriste EEG uređaj za snimanje, povezan sa malim kompjuterom i zvučnikom. Ova kombinacija bi trebalo da prati “jonske tokove” u mozgu psa i da ih prevodi. Model koji bi košta 65 $ bi trebalo da može da prevede do tri različite misli, uključujući i radoznalost i umor (treća nije otkrivena), dok će skuplja varijanta prepoznavati veći broj misli i imati snažniji softver.

Za razliku od ostalih projekata u kojima se prikuplja novac za njihovo izvođenje, za ovaj projekat skupljeni novac će biti zadržan, čak i ako se ne skupi dovoljno pre isteka roka. S druge strane, kreatori ovog projekta navode da su veoma daleko od proizvoda za masovnu proizvodnju, ali da će u narednim godinama ova tehnologija uneti revoluciju u naš odnos sa našim ljubimcima.

Da li će nam odnosi sa ljubimcima biti bolji ili je ovo jedan od koraka do ostvarivanja strašne budućnosti iz filmova “Planeta majmuna”, videćemo u godinama pred nama. Možda će ova tehnologija u budućnosti pomoći i ljudima da se međusobno bolje razumeju (prim. aut.).

Foto: Chris Barber