046

Novi londonski autobusi

Nova generacija londonske ikone

London je po mnogim stvarima jedinstven i veoma prepoznatljiv u svetu. Jedna od tih stvari jeste i crveni, dupli autobus – Routmaster. Nakon 50 godina od njegovog nastanka, došlo je vreme da se stanovnicima Londona predstavi njegova nova, unapređena verzija.

Prvi autobus dizajniran posebno za London, kreiran je pre 50 godina i veoma brzo je postao prepoznatljiv detalj koji svuda u svetu predstavlja London, ali i samu Britaniju. Ipak, došlo je vreme da legenda lagano ustupi svoje mesto svojoj unapređenoj verziji. Ova verzija poznatog “duplog” autobusa je put od crteža do upotrebljivog prototipa prešla samo za dve godine, zahvaljujući timu od 25 inženjera i oko 40 radnika na izradi samog autobusa.

Nova verzija svoje korene vuče iz dizajna prvobitnog “Routmaster”-a i samim tim može se naslutiti da će ikona i dalje živeti. Ono što je veoma drugačije u odnosu na prethodnika, kod nove verzije je korišćena najbolja tehnologija koja je danas dostupna kako za pokretanje ovog vozila tako i za izradu. Ovaj autobus će biti više “zelen” u smislu da će novi hibridni motor emitovati manje od pola količine štetnih gasova u atmosferu koje danas emituje stara dizel mašina.

Iako je prototip već provozan ulicama Londona, prvi autobusi će se pojaviti u februaru 2012. godine. Kako je planirano, prvo će zameniti stare verzije na liniji 38 koja je jedna od najprometnijih.

S obzirom na to da se Olimpijske igre održavaju u Londonu u 2012., ovaj autobus će sigurno mnogima biti jedna od atrakcija koju će pamtiti iz svoje posete ovom gradu.

Isečak: YouTube