auto put buducnosti vec ove godi

Auto-put budućnosti – već ove godine?

Kada pomislite na put budućnosti, verovatno se prvo setite letećih automobila koji se kreću po nevidljivim trakama? Ipak, ovaj auto-put budućnosti je nešto “prizemniji” i realniji. I postojaće već od ove godine…

Izgradnja puteva je veoma obiman i skup posao, koji nema značaja samo za graditeljske kompanije već za celokupno društvo koje oni povezuju. S druge strane, proizvođači automobila i drugih “zemljanih” prevoznih sredstava, rade mnogo na unapređenju mobilnosti, udobnosti, štedljivosti i sigurnosti. Holandski dizajnerski studio Roosegaarde pozabavio se upravo temom auto-puta budućnosti koja će unapređenja koja viđamo svakog dana u auto industriji preslikati i na puteve i učiniti ih štedljivijim, sigurnijim i naprednijim.

Noćna vožnja je izazov za svakog vozača zbog preglednosti puta. Iz tog razloga često se postavlja dodatna svetlosna signalizacija i osvetljenje kako bi se put učinio što vidljivijim. Studio Roosegaarde nudi veoma inovativno rešenje za ovaj izazov, koji već postoji u svetu oko nas. Naime, koristeći se prirodnim fenomenom fluroscentnih algi, predloženo je da se linije na auto-putu zamene farbom koja sadrži fluroscentne čestice koje bi se preko dana napajale sunčevom energijom a noću (i to do deset sati) svetlele i navodile vozače.

Ukoliko se krene korak dalje, konstantno osvetljenje nekih deonica nije potrebno s obzirom na broj vozila koja koriste deonicu. Iz ovog dizajnerskog studia predlažu da se takvo konstantno osvetljenje zameni osvetljenjem koje će pratiti vozila i osvetljavati put samo kada je to neophodno. Uz to, napajanje ovih sijalica u osnovi bi činile male vetrenjače-generatori. Na ovaj način, štedela bi se ogromna količina energije, produžio vek osvetljenja (što bi takođe smanjilo troškove) i putevi bi bili još bezbedniji (što bi smanjilo troškove i sačuvalo mnoge živote).

U svetu električnih automobila, najveći izazov je kapacitet baterija i njihovo punjenje – čak i za ovaj izazov studio Roosegaarde nudi predlog rešenja! Trenutna “žuta linija” dobila bi “zelenog” brata blizanca, tj. traku koja bi omogućavala indukciono punjenje električnih automobila u toku vožnje. Na ovaj način, vožnja električnih automobila bi bila jeftina i štedljiva pa bi se samim tim i brže prihvatila od strane tržišta. A posledice ovakvog tehnološkog i automobilskog “buma” su trenutno nemerljive.

Sada se vratimo u sadašnjost i sagledajmo šta je od pomenutog stvarno i moguće. Sudeći po planovima za ovu godinu, skoro sve je moguće. U Holandiji, doduše. Planirano je da se fluroscentne linije instaliraju na oko 500 metara puta tokom ove godine kako bi se ovaj koncept dokazao i u realnoj primeni. U zemlji koja je “energetski osvešćena” i gde se konstantno brine o smanjenju troškova, potrošnje i efektivnom kreiranju energije, ovi putevi su sigurna sadašnjost.

Ostaje nam samo da još zamislimo kako će izgledati snimci iz satelita ovih puteva tokom noći… Biće to sjajne fotografije!

Izvor: Studio Roosegaarde