ID 100116239

Žensko preduzetništvo sve zastupljenije u Srbiji

Spremnost žena u Srbiji da se upuste u preduzetničke vode sve je izraženije, iako društvo još uvek nije u potpunosti otvoreno da prihvati žene u biznisu, zaključeno je na jutros održanom netvorking doručku u Beograd Art hotelu, u organizaciji “Rock Star” savetovališta za podsticanje ženskog preduzetništva.

Događaj koji svakog prvog utorka u mesecu okuplja žene preduzetnice i one koje nameravaju da se upuste u samostalne poslovne vode, u fokusu ovomesečnog druženja stavio je pitanje može li se napraviti balans između poslovnog i privatnog života, navodeći preduzetnice da se međusobno inspirišu i započnu posao bez straha. Na pitanje: „Da li možemo imati i jedno i drugo?“, odgovor preduzetnica bio je „Da“. Ključ uspeha leži upravo u dobroj organizaciji.

„Sve je moguće ukoliko naučite da svoje vreme iskoristite na najbolji način. Kada postavite prioritete i odredite zadatke, polovinu svog vremena ste već uštedele, a samim tim moći ćete da se posvetite i sebi”, objašnjava Ketrin Simon, stučni savetnik Rock Star organizacije.

Ona ističe: „U Srbiji, kao i u svetu, dugo je vladalo mišljenje da je jedino prihvatljivo zanimanje za ženu – briga o domaćinstvu i porodici. Danas se, usled otvorenosti društva, situacija dosta promenila, pa možemo govoriti i o ženskom preduzetništvu. Međutim, mnoge žene i dalje u preduzetničke vode ulaze sa strahom od neuspeha, praćeno društvenom osudom. One koje se odluče da se upuste u rizik i pokrenu svoj biznis, najčešće sebi nameću izbor: posvećene supruge i brižne majke ili uspešne, poslovne žene. Nažalost, većina Srba je mišljenja da je nemoguće imati uspešnu karijeru i biti dobra majka, a to je posledica socijalno-ekonomskih uslova stvorenih u prošlosti.“

„Živimo u vremenu interneta, u kome granice ne postoje. Možete pokrenuti online biznis i omogućiti sebi budućnost kakvu želite, bez potrebe da bežite iz drzave u kojoj ste.  Ukoliko ste spremne da marljivo i posvećeno radite, svoje snove možete ostvariti u Srbiji,“ savetuje Ketrin Simon.

Ono što najviše koči pokretački duh preduzetnica jeste sumnja u sopstvene sposobnosti, pa se zbog toga na pokretanje sopstvenog biznisa najčešće odlučuju iz nužde, kada drugog izbora nemaju. „Važno je da kao društvo podstičemo samozapošljavanje i ambicioznost i kod onih žena koje žude za finansijskom nezavisnošću i novim izazovima ili su nezadovoljne trenutnim poslom. Kako bi se ostvario pun potencijal ženskog preduzetništva, država i društvo moraju biti podrška”.

„U Srbiji se uspeh ne prašta, pogotovu ako si žena. Posledica ovakvog stava jeste globalno mišljenje kod Srba da je nemoguće biti uspešan. Na pitanje: kako je u životu?, najčešći odgovor je: snalazim se. Ukoliko si uspešan, postaješ predmet društvene osude. U takvoj društvenoj atmosferi biti preduzetnica je osobina jake i neustrašive žene, okrenute ka sebi i svom zadovoljstvu”, zaključuje Ketrin Simon.

foto:freedigitalphotos.net