ID 100288572

Tri veštine koje odlikuju profesionalce

Za uspešno obavljanje posla, bez obzira na struku, potrebne su odgovarajuće veštine. Pored relevantnog iskustva, stečenog obrazovanja i snalažljivosti, tri važne veštine se izdvajaju iz grupe ostalih, to su veštine koje poseduju profesionalci. Otkrijte o čemu je reč.

Bilo da imate dugogodišnje iskustvo kao operater u korisničkom servisu ili ste IT genijalac, unapredite ove tri veštine koje će svako umeti da primeti:

Javni govor

Javni nastup je od krucijalnog značaja za većinu poslova. Većina pojedinaca ima neku vrstu odbojnosti od javnog izlaganja, ali to nije bauk. Vežba čini čuda pa nije loše vežbati kod kuće ispred ogledala i glasno prezentovati svoje ideje, zapažanja, komentare. Nije bitno što će vam jedina publika biti vaš mačak ili morsko prase, bitno je da imate publiku. Poradite na svojoj komunikaciji sa saradnicima, kolegama i menadžerima, jer koju god da karijeru odaberete u datom momentu će se javiti potreba za nekom vrstom javnog izlaganja. Veština javnog izlganja je nešto što se na samom startu primeti i notira.

Dobro baratanje ciframa

Ako ste imali uspeha sa matematikom u školi, veliki plus za vas. Osobe koje su dobre i brze sa brojevima, vrlo lako impresioniraju svoje pretpostavljene. Važno je i znati analizirati podatke i napisati ispravne i jasne zaključke. Skoro da ne postoji posao koji nije povezan sa podacima, ciframa i računima. Zato, ne bežite od cifara.

Digitalna pismenost

Digitalna pismenost objedinjuje nekoliko veština: tehnološku, informacionu i medijsku pismenost. Što pre pojedinac shvati da internet nije mesto rezervisano za zabavu već i za unapređivanje svojih kreativnih potencijala, to znači veliku korist na duge staze.

Posedovati tehnološke veštine je nešto što vas izdvaja iz gomile i stavlja u pravi plan. Bilo da ste poznavalac web ili grafičkog dizajna, dobro barate u Excel-u, sve ove veštine vam donose dodatne poene. Kada god budete imali slobodnog vremena, radite na sebi i na svojoj digitalnoj pisemenosti.

foto:freedigitalphotos.net