susret sa materijalnim svetom

Susret sa materijalnim svetom

Zbog krize gubimo volju!

Normalno je da na putu stvaranja svog duhovnog bogatstva, nailazimo na razna iskušenja. Do šoka dolazi kada se posle duže duhovne izolacije, sretnemo sa materijalnim svetom.

Provodimo vreme čitajući, razmišljajući o životu, o suštini postojanja, a onda nas pozovu na proslavu koju ”ne možemo” da odbijemo – posebno ako je povezana sa našim poslom. Ovakva dešavanja zahtevaju od nas da obučemo praznična odela,  jer je veče, npr., osmišljeno da bude  veoma glamurozno. Zbog ovoga može da dođe do panike.

To ne znači da ne volimo lepa odela, haljine i otmeni ambijent, već da smo svesni sveta u kojem živimo, pa malo imamo volje za stvari koje se ne uklapaju u našu životnu rutinu. Suočavanje sa materijalnim svetom može da dovode do većeg nezadovoljstva, jer  nemamo dovoljno novca,  pa ni želju za svetlucavim, skupim haljinama i odelima, a i jednostavno, imamo utisak da bi sve to predstavljalo obično glumatanje.

Na putu građenja svoje ličnosti, mnogo šta prihvatamo preozbiljno, jer još uvek nismo došli do suštine o kojoj toliko razmišljamo. Kada dođemo na svoje i nađemo čvrsto mesto na zemlji, ni susret sa materijalnim svetom, ponekad toliko nerealnim i surovim, nije više toliko težak. Kao svoji, možemo da budemo sve što hoćemo, pa i prinčevi i princeze na balu,  iako to nije deo naše ličnosti, ili jednostavno,  da sve to odbijemo bez trenutka razmišljanja.

Često kritikujemo ono što ne možemo da imamo. Tražimo njegove mane kako bismo smanjili svoje želje. A želeti je lepo, jer smo svakako i sami materijalizovani i imamo svoje fizičke potrebe. Samo je potrebno da budemo umereni. Svako od nas mora da bude svestan sebe, svojih interesovanja, želja i da neguje i gradi svoju lepu ličnost.

Ukoliko ne možete da priuštite sebi proslavu, niste u tom raspoloženju ili jednostavno znate da ni na minut nećete uspeti da uživate, odustanite bez velikog razmišljanja. Ipak, ne odbijajte da saznate šta se dešava oko vas. Informacija vam omogućava da nađete svoj put delovanja. Imajte mišljenje o svemu i dajte odgovore na sva vaša pitanja kada se suočite sa materijalnim svetom, često suprotnim od vaših uverenja. Analiziranjem svakodnevnih dešavanja i ljudskih ostvarenja, otvara nam se put do nas samih.

Ako razumemo svet oko nas razumećemo i sebe, a onda nema ni straha ni tuge. Postajemo ono što želimo, jači i spremniji za svet!

Ilustracija: Salvatore Vuono at FreeDigitalPhotos.net