kada smo poslovno nezadovoljni 546

Kada smo poslovno nezadovoljni

Depresija i među zaposlenima

Svesni ovakve situacije, mnogi, tek zaposleni, već u samom startu gube volju za rad. Probni rad često nije plaćen, a preostali kućni buđžet se troši na svakodnevni odlazak na “mogući” posao. Osoba koja se nađe u ovakvoj priči, prolazi kroz psihički slom. Stres prouzrokovan ogromnom potrebom da se na poslu pokaže u najboljem svetlu, nemogućnost da se kod kuće opusti i odmori, dovodi čoveka do ozbiljnih depresivnih stanja.

Ipak jedan od najvećih strahova mnogih ljudi, jeste nedostatak vremena za privatan život, čime im je potpuno ugrožena mentalna higijena. Rad šest dana u nedelji, po 12 sati, za minimalac, uništava mogućnost da čitavu poslovnu priču sagledaju na pozitivan način. Mnogima se ovaj problem negativno odrazio i na porodični odnos.

Činjenica je da danas samo veliki stručnjaci ne strahuju za svoje poslovno ostvarenje. Poznato je da svaki poslodavac, uglavnom, traži najmanje dve godine radnog iskustva, pa su i najugroženiji oni koji, iz mnogih opravdanih razloga, nisu uspeli da se oprobaju u praksi, a ima ih mnogo. Jedino rešenje za njih je da pokušaju da na sve moguće načine svakodnevno rade na usavršavanju. Svako od nas zna u čemu je najslabiji, zato poradite na tome. Posle povećanog znanja, potrebna vam je još samo sposobnost da poslodavca i ubedite u vašu stručnost.

[box]Ukoliko ste izabrali posao koji nema veze sa vašom profesijom, shvatite ga kao odskočnu dasku u sticanju iskustva i pronalaženju boljeg radnog mesta.[/box]

Početak rada u negativnom raspoloženju zasigurno dovodi do neuspeha. Ukoliko nikada niste radili u većem kolektivu, koje zahteva da se uvek u tačno vreme pojavite na poslu, najbolje bi bilo da na vreme odete na spavanje. Tako ćete ukloniti dodatni teret. Odmor je veoma bitan, ali ne samo da biste uspešno delovali na poslu, već i da biste ostali svesni svog cilja, odnosno svega onoga što vam trenutni posao omogućava.

Nikako ne smete da dozvolite da vas novonastala situacija dovede u beznadežno, neurotično stanje uma. Patnja što ste možda zapostavili druge svoje želje, sposobnosti, je nepotrebna. Shvatite da je vaša trenutna poslovna angažovanost, dobar način da dođete i do njih. Ukoliko i ne steknete neko veliko znanje, sigurno ćete steći bar radne navike koje su veoma bitne za vaš poslovni uspeh! Svakodnevni rad i sopstveno, profesionalno, usavršavanje, najbolji je put do vašeg poslovnog zadovoljstva.

 foto: Tijana Janković