nesvesni zivota 555
foto:freedigitalphotos.net

Pitate li se šta je život?

Da li je život patnja, sreća, radost ili sve to zajedno?  Moramo li da ulazimo u brak i imamo decu? Da li je produžetak vrste vrhunac i suština našeg postojanja? Moramo li da imamo visoke ciljeve, one zbog kojih će nas drugi tapšati po ramenu?

Čoveku je lakše da svoje ciljeve određuje ugledajući se na druge. Time se ograđuje i ne dozvoljava sebi da se upozna i otkrije svoje težnje i mogućnosti. A život je upravo to – nepresušan izvor najrazličitijih mogućnosti. Da bismo ih videli, moramo da se oslobodimo predrasuda i uverenja i da težimo ciljevima koji nas istinski usrećuju, ne mareći za druge.

Kako bi se osećao sigurnije, čovek je stvarao definicije, ograđivao se i gradio siguran prostor u kojem deluje. Kada su emocije u pitanju, za mnoge je brak taj siguran prostor. Veruju da tako moraju biti verni jedno drugom. Ipak, svi dobro znamo da brak nije garancija za vernost i trajnu ljubav. Koliko će jedan odnos trajati, bili u braku ili ne, zavisi od toga  kakvi smo ljudi, koliko smo radili na sebi? Jesmo li patnju pretvorili u saznanje? Da li još uvek dozvoljavamo da nas vode kompleksi, ljubomora? Negujemo li, i dalje, naviku da se upoređujemo sa okolinom i merimo li po njoj koliko smo uspešni? Vidimo li sve mogućnosti koje nam život daje da bismo bili što bolji sebi i partneru?

Iako vlada verovanje da ulaskom u brak i dobijanjem dece dolazimo do vrhunca svoje ostvarenosti, istina je drugačija. Time dobijamo samo dve nove uloge, ali ostajemo neko ko mora da nastavi sa upoznavanjem sebe kroz nove događaje i iskustva, prihvatili mi to ili ne. Na pitanje brak i deca, da ili ne, odgovor je da to ili želimo ili ne želimo i nikako nije nešto što se mora. Život ima još mnogo drugih mogućnosti koje donose radost.

Kada iskoristimo nove mogućnosti, ponovo se rodimo i to drugačiji, ali uvek bliži svom ostvarenju. Ako doživimo psiho-fizičku bol, posle patnje osećamo svežinu, budni smo, spremniji za nove doživljaje.

Nove mogućnosti ne govore o prevari partnera, razaranju porodice, rušenju karijere, već o nastavku samoostvarenja, nezavisno od svih uloga koje u životu dobijamo.

Živite svoje mogućnosti, jer su način da otkrijete i ostvarite sebe.