fbpx
LookerWeekly.com magazin

Dopisivanje menja ritam našeg mozga

Martovski LookerWeekly 2021 baner

Bez pametnih uređaja danas, teško da bismo mogli da preguramo dan a ako se osvrnemo na prošlost i setimo kako smo živeli bez istih, većina pojedinaca bi imala prazno sećanje.

Dopisivanje porukama je najčešći oblik komunikacije a da li ste znali da kuckanje poruka menja ritam i rad našeg mozga? Otkrijte o čemu se radi.

Nije bitno koja će aplikacija da se oglasi, na ono poznato upozorenje da nam je stigao  novi sms, tražimo unezvereno telefon kako bismo odgovorili na poruku.

Prema poslednjima istraživanjima Mejo Klinike, sa Floride, pisanje tekstualnih poruka utiče na promenu moždanih talasa pojedinaca, stvarajući jedinstveni ritam dopisivanja, koji ranije nije zapažen.

Ovakav jedinstveni ritam dopisivanja, nastaje zbog ekrana pametnih uređaja, koji traže od svojih korisnika veću koncentraciju.

Istraživanje je obuhvatilo preko sto pacijenata, kojima su šesnaest meseci pratili ponašanje moždanih talasa, uz pomoć elektroencefalografije (grafički prikaz električne aktivnosti mozga) i video snimaka.

Svi učesnici u istraživanju su zamoljeni da koriste telefon za dopisivanje, pretraživanje interneta i razgovor. Od svih aktivnosti, samo je kuckanje SMS-a proizodilo jedinstveni ritam dopisivanja. Ovo je uočeno kod svakog petog učesnika u istraživanju. U istraživanju su učestvovali pojedinci različite starosne dobi i pola.

Ovo je samo jedno od zanimljivih istraživanja tog tipa, naučnici bi tek trebalo da otkriju odgovore kako mozak zaista reaguje prilikom korišćenja kompjuterizovanih uređaja.

 

Dragana Beleuca

Dragana Beleuca rođena je 1983. godine u Beogradu. Novinarstvo i pozorišnu produkciju diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti. Ljubitelj je pisane reči, voli da čita kratke priče, fantastiku i horor. Radila je kao novinar-saradnik u ženskom magazinu Cosmopolitan.

Dragana se bavi pisanjem o očekivanjima današnje omladine, žestokim ljubavnim odnosima, seksu, putovanjima. Živi i radi (piše) u Beogradu.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.