17797049 10210635616545671 90907407 o

Kompaktni i brzi – novi MacBook Pro 13.3 računari

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Nakon nešto više od 4 godine Apple je u oktobru prošle godine kupcima predstavio nove MacBook Pro računare, nove u svakom smislu – i dizajnu i hardverski i softverski. U poređenju sa prethodnom generacijom novi MacBook Pro računari su tanji, lakši i vizuelno atraktivniji, a pored Silver izdanja tu je i Space Gray verzija istih. Kupcima su na raspolaganju ponovo modeli dijagonala ekrana od 13.3 inča i 15.4 inča, s tim da su manja i kompaktnija rešenja nekako više orijentisana ka zahtevnijem kućnom korisniku, dok su veći modeli pravi poslovni profesionalci. Manji MacBook Pro računari su logično portabilniji, ali i elegantniji i upravo zbog toga priču o novim MacBook Pro računarima započinjemo sa njima…

Kompanija iz Kupertina svesna je ogromne popularnosti MacBook Pro računara dijagonale 13.3 inča i upravo iz tog razloga iz generacije u generaciju sve više forsira ove modele. Ključni razlog zašto je to tako svakako se krije u visokom stepenu portabilnosti koju donose ovi modeli, ali i činjenici da ovi notebook-ovi mogu da urade sve što mogu i njihova veća i moćnija braća. Aktuelna ponuda 13.3 modela je sledeća – dotupan je jedan model bez Touch Bar-a i dva sa Touch Bar-om. Pored Silver završnice sada je tu i Space Gray varijanta koja ima za zadatak da dodatno zainteresuje kupce za ove modele. U osnovi ovo je potez koji Apple već neko vreme sprema (videli smo ovu boju kod novih MacBook računara) jer se Space Gray boja odlično pokazala u prodaji ostalih proizvoda, a prvenstveno iPhone telefona i iPad tableta.

Izrada 13-ica je savršena – svakom detalju je posvećena maksimalna pažnja, a samo kućište je napravljeno od posebne vrste aluminijuma koji se lako održava i nije podložan uticaju spoljnih faktura. Delimično je otporan i na ogrebotine, tako da iako se slučajno površina kućišta zakači nekim tupim predmetom velika je verovatnoća da mu neće biti ništa. Vizuelno gledano na svim dostupnim modelima ove dijagonale sve je svedeno – nema nikakvih detalja, ničeg specijalnog što bi odskakalo od čiste klasike i maksimalne jednostavnosti.

Novi MacBook Pro 13.3 računar bez Touch Bar-a je kreiran za umereno zahtevne korisnike i to se jasno vidi po njegovoj konfiguraciji. Osnovu mu čini dvojezgarni Core i5 procesor (2.0GHz, opciono dvojezgarni Core i7 na 2.4GHz), 256GB fleš storidža (opciono maksimalno do 1TB SSD) i 8GB LPDDR3 radne memorije na taktu od 1866MHz. Ovaj računar je moguće naručiti i sa maksimalno 16GB radne memorije sa kojom postaje za nekih 30% do 35% brži. Za grafiku na ovom modelu brine se Intel Iris 540 GPU koji je integrisanog tipa i koji sasvim solidno obavlja posao. Konkretno u kombinaciji sa Retina ekranom (2560×1600 dpi) ovaj grafički podsitem omogućava sasvim komforan rad sa multimedijom, grafikom i 3D objektima poslednje generacije.

Rešenja sa Touch Bar-om su pravi profesionalci. Oba dostupna modela dolaze sa dvojezgarnim Core i5 procesorom na radnom taktu od 2.9GHz, 8GB LPDDR3 memorije na frekvenciji od 2133MHz i 256GB, odnosno 512GB fleš storidža. Ove računare moguće je takođe opciono naručiti sa Core i7 procesorom, 16GB radne memorije i većim skladišnim prostorom (maksimalno 1TB SSD). Grafički podsistem na ovim modelima drastično je bolji, a nosi ga takođe integrisani Intel-ov GPU – Intel Iris 550. Sa ovim GPU-om bez ikakvih problema moguće je obrađivati kompleksniju grafiku i raditi ozbiljan editing HD video sadržaja, ali i više od toga. Idealan je za rad sa slikama u foto editorima i obradu kompleksnih 3D objekata. Za građevince, fotografe, dizajnere i arhitekte, ovo je zaista dobra grafika upakovana u kompaktni računar.

Konektivnost je svakako jedna od jačih strana novih MacBook Pro računara dijagonale ekrane od 13.3 inča. Svi dostupni modeli imaju Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth (Bluetooth 4.2) konekcije po poslednjim standardima, dok se za žičnu interaktivnost u slučaju rešenja bez Touch Bar-a brinu dva USB-C porta, odnosno četiri u slučaju modela sa Touch Bar-om. Isti su zaduženi kako za transfer podataka, tako i za punjenje baterija, ali i za povezivanje sa raznoraznim nosačima slike i zvuka. Inače, baterija na svim novim/dostupnim 13.3 modelima donosi radnu autonomiju od 10 časova i veoma brzo se puni po pražnjenju – za nešto manje od sat vremena baterija na ovim računarima se napuni u full-u i spremna je za novi ciklus od 10 časova. Ako se kontrast smanji za nekih 30% (veoma malo se gubi na kvalitetu slike) broj radnih časova se poveća za dodatnih 4h-5h, zanimljivo, zar ne?

I tastatura i Force Touch trackped su unapređeni, tako da u radu donose jedno potpuno novo korisničko iskustvo. Zapravo, samo je tastatura unapređena, novim tasterima plitkog hoda, dok je Force Touch trackped po prvi put implementiran u MB Pro familiju računara. Isti je nekoliko puta veći u poređenju sa Multi-Touch trackped-ima viđanim na prethodnim generacijama rešenja i daleko je prijatniji pod prstima. Kompletna podrška za sve poznate multi gestikulacije je tu, kao i puna reakcija na levi i desni klik. Suštinski najveća fizička inovacija na novim MB Pro 13.3 računarima je Touch Bar (isključujući model bez istog) na koji je moguće izvesti ikonice koje korisnici najčešće koriste u svojim programima. Za većinu programa ključne ikonice se automatski isvedu i prilagođavaju se radu korisnika, što je fenomenalno i definitivno ubrzava posao. Touch Bar donosi i brojne druge mogućnosti i što je jako važno lako se kastimizuje.

Sa novim MacBook Pro 13.3 računarima Apple je još jednom pokazao ko je apsolutni vladar u ovoj klasi mobilnih računara i da je ključni igrač na ovom tržištu. Novi MB Pro 13.3 računari su nešto najbolje što je ova kompanija ponudila svojim konzumentima i ljubiteljima jabuke i to se vidi već od samog uzimanja računara u ruke, preko rada na njima i uživanja u multimediji. Jedini nedostatak ovih računara (uslovno rečeno) je papreno visoka cena po kojoj se nude, ali sa druge strane ko zaista traži najbolje od najboljeg u ovoj klasi, nešto bolje od MB Pro 13.3 računara teško da će pronaći.

Cena (sa PDV-om): od 226.990,00 dinara

Kontakt: iStyle