friends

Prijateljstvo ne sme da bude dečje

„Trapavi“ u prijateljstvu

Ako ste osoba koja prašta, pita pre nego se naljuti ili burno reaguje, koja objašnjava, razume i radi na lepoti odnosa, onda ste veliki i spretan prijatelj.

Ima dana kada drugi podignu ton na vas, uvrede vas bez razloga, a dan završite prepuni njihovog nezadovoljstva. Druženje se nastavlja, jer je ljubav jača od svega. Ipak, granica mora da postoji.

Danas malo vremena imamo za druženje.

Retko se dešava da se sastanemo u dan i sat koji smo prvo odredili. Desi se i da pomerimo vreme i mesto u poslednjem trenutku, a sve je to odraz novog doba – rada bez slobodnog vremena. Tako odajemo sliku da smo neozbiljni i da nam nije stalo do prijateljstva, iako krivica nije naša.

Kašnjenje je postalo osobina svakog od nas, ma koliko da je „tačnost“ do juče bilo naše drugo ime. Sve nas to plaši i čini da budemo trapavi u druženju.

Čega se zapravo plašimo i gde padamo?

Čovek je pre svega emocionalno biće. Ako zanemari društveni život, postaje nezadovoljan, agresivan i gubi sposobnost da voli. Savremeni način života, navodi nas na razmišljanje da ćemo uskoro postati „pre svega mašina“ i tu je naš najveći strah. O njega se saplićemo i gubimo sposobnost da se odupremo surovom vremenu.

Mnogi su se zbog ovih negativnih društvenih promena povukli u svoj svet, ali ne mogu da nađu mir.

Telo traži emociju koju moramo svakodnevno da negujemo

Danas smo tempirana bomba kojoj je dovoljna i mala negativna energija pa da eksplodira. Zato moramo da budemo pažljivi u komunikaciji. Spoljna dešavanja ne smeju da narušavaju odnose sa ljudima koje volimo.

Ukoliko ne možemo da se vidimo sa dragim ljudima, dovoljno je i da se čujemo, pitamo jedni druge za zdravlje. Ne izbegavajte pozive, jer ste svom prijatelju možda baš tad potrebni.

Ljutnja zbog kašnjenja i jer je prijatelj možda zaboravio na vaš rođendan, ne sme da traje dugo niti da bude snažna. Ukoliko je prijatelj napravio propust, recite šta vas je povredilo, jer istina je jedini čuvar prijateljstva. Prihvatite izvinjenje, pričajte što češće i izražavajte emocije.

Oslobodite se straha i budite spretni u odnosima. Tako ćete, i pored malo slobodnog vremena, imati prijatelje za ceo život.

Foto: Lisa Runnels