Screen Shot 2016 06 24 at 16.38.25

“Eling” u Skoplju

Dugovečna i veoma popularna komedija Beogradskog dramskog pozorišta – “Eling” Sajmona Benta, u režiji Marka Manojlovića je gostovala 23. juna u Skoplju, na 3. Međunarodnom festivalu komedije “Gola mesečina”.

Festival je 2014. godine pokrenuo makedonski Teatar komedija, a tradicionalno se održava krajem juna meseca u skopskoj opštini Aerodrom, na otvorenom. “Gola mesečina” je manifestacija takmičarskog karaktera i tročlani žiri dodeljuje nagrade za najbolju predstavu, režiju i glumce Festivala.

“Eling” Sajmona Benta premijerno je odigrana 13. marta 2008. Komad je nastao na osnovu norveškog filma iz 2002. godine, a praizvedba je bila 2007. u londonskom Buš teatru i ovenčana je Nagradom publike za najbolju novu komediju, te bila nominovana za prestižnog “Olivjea” u istoj kategoriji. Naša predstava je sa velikim uspehom gostovala u zemlji i inostranstvu, kao i na domaćim i međunarodnim festivalima. Na 33. Danima satire u Zagrebu (2009) – Ljubomir Bandović osvojio nagradu “Ivo Serdar” za ulogu najbolje privaćenu od strane publike. Pavle Pekić je tada dobio nagradu “Zlatni smijeh”, a na 22. Danima “Zorana Radmilovića” u Zaječaru (2013) i priznanje “Zoranov brk”.

Priča je istovremeno obična i neobična: dvojicu muškaraca, cimera, vidimo neposredno pre izlaska iz duševne bolnice, pred uključenje u društvo “normalnih” pod nadzorom socijalnog radnika. Pratimo njihove strahove od sveta normalnih – od nejavljanja na telefon i odlaska u prodavnicu do uspostavljanja vlastitih kriterijuma prema kojima počinju da prihvataju ljude.

Prevod “Elinga” potpisuje Nevena Pecotić, scenograf je Marija Kalabić, kostimograf – Lana Cvijanović. Igraju: Ljubomir Bandović, Pavle Pekić, Jelena Ćuruvija Đurica/Nataša Marković, Ivan Tomić i Slobodan Ćustić.