u slucaju smaka sveta
u slucaju smaka sveta

U slučaju smaka sveta

21. decembar 2012?

Ima raznih smakova sveta – kec iz matematike, petica na ispitu, otkaz, raskid, razvod, pa čak i razbijena vaza ili propušteni autobus… Kako izgleda pravi, pravcati smak sveta? – ko preživi pričaće. Šta je to što bi vama najviše nedostajalo da više nema ovog sveta kakav sada jeste?

Pre nego što porazgovaramo o “poslednjoj večeri”, valjalo bi da se podsetimo koliko često je do sada najavljivan smak sveta.

U proseku, svake godine imamo po četiri kritična datuma. Ove godine, 2012. već su dva takva prošla – 27. maj i 30. jun. Ostaje nam još 21. decembar, petka, lep dan.

Zanimljivo je da postoje još brojna predskazanja koja ukazuju na smak sveta već u 2018. godini, pa čak i za 2280 godinu. No, to je daleko tako da ćemo se zadržati na našem predstojećem petku.

Bilo da verujete u oprečna predskazanja ili ne, sigurno ste se zapitali šta biste to uradili da se zaista bliži apokalipsa ili da ste jedini preživeli nakon smaknuća?

“Živi dan kao da ti je poslednji” – izreka je koja nam najčešće služi kao pokriće za naš hedonizam. Da li zaista želimo da poslednji dan provedemo bludni, pijani i pretovarenog stomaka? Možda.

Međutim, ono što verujem da bismo zaista naiskrenije poželeli da uradimo jeste da pokažemo svima koji su nam dragi koliko ih volimo. Da ih prigrlimo i zaboravimo neke nesuglasice i razlike.

Bilo bi tu i kajanja – e, da sam malo više radio, učio, ljubio… Bilo bi straha, neverice i ludog optimizma da će sve to nekako proći, a da će se život nastaviti.

Ne verujem da bi neko u tim momentima žalio za neostvarenim snovima, kao što su skupe cipele, automobili i druga materijalna dobra.

Verujem da bi se svi okrenuli svojim srcima i onome što je istinski i najiskrenije bitno samo nama, kao pojedincima, u životu.

Zato, ne čekajte smak sveta kako biste zaista cenili svoj život i ljude koji vas okružuju.

Družite se, volite se i uživajte u sebi. Udrite brigu na veselje i ovog, i svakog narednog petka!

Samo, nemojte da preterujete kako se u subotu ne biste osećali kao da ste “preživeli smak sveta”.

Nadam se da ovaj tekst čitate u subotu!

Ilustracija: publicdomainpictures.net