ID 100250479

Psovanje nas povezuju

Istina je da mnogi smatraju da je psovanje nekulturno i nedolično ponašanje, međutim nauka kaže da ružna reč iz usta pojedinca nije tako tragična, čak je i poželjno opsovati. Saznajte zašto nije tako loše da ispalimo koju psovku s vremena na vreme.

Neobrazovan čovek, primitivna seljačina, nekulturna devojčura, samo su neke od mnogih pogrdnih reči, koje su uperene protiv osoba koje pletu ružne reči.

Svima je savršeno jasno da psovke ne bi trebalo da budu deo naše svakodnevne komunikacije sa ostalim pojedincima, ali ako se nalazite pod stresom – ispalite rafal!

Prema nedavnim istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu Kele u Velikoj Britaniji, ustanovljeno je da psovanje smanjuje bol. Eskperiment je obuhvatio oko šezdesetak studenata, čiji je zadatak bio da zarone ruke u ledenu vodu. Jednoj grupi studenata je bilo odobreno da psuju dok su drugi morali da se ustručavaju od psovki. Pogađate? Studenti koji su psovali, lakše su podneli bol i ledenu vodu čak oko 40 sekundi duže od kolega, koji su morali da ćute.

Psovanje se često doživljava kao znak iskrenosti i opuštenosti, pa nas tako psovke na neki način povezuju sa ljudima. Ne osećamo stege i uštogljenost ako delimo istu strast prema psovkama.

U slučaju da imate ispit, važan rok ili ste pod stresom zbog samo vama znanih razloga, onda već znate da je psovanje izlaz iz krize! Nemojte da se ustručavate da opsujete jer ćete se na taj način rečiti pritiska i stresa.

Ipak, ako vam psovke postanu deo svakodnevnice onda rizikujete da prešijete sebi epitet primitivca, bilo da ste nežniji ili jači pol.

foto:freedigitalphotos.net