medalja

Da li emotivno odricanje donosi nagradu?

Neki ljudi se odriču svih zadovoljstava ne bi li tako izbegli vezivanje, pa i moguću bol. Čak je i materijalno odricanje zbog emocije. Odričemo se svega, jer mislimo da ćemo tako biti slobodni, da ćemo kroz patnju steći veliko duhovno bogatstvo. Provodimo život bez svega, jer verujemo da ćemo biti nagrađeni.

Odricanjem ljubavi činimo da telo i duh klonu

Ljude koji su se odrekli nekoga bitnog, lako prepoznajemo na ulici po držanju, hodu i pogledu, jer su odraz njihove negativne odluke.

Odričemo se partnera ako ne znamo da volimo ili ako verujemo da će mu bez nas biti bolje. I u jednom i u drugom slučaju činimo veliku grešku.

Nemogućnost da volimo, uglavnom je prouzrokovana nedovoljno dobijenoj emociji u detinstvu i strahom od mogućeg gubitka- što možemo da se prevaziđemo ako na tome radimo. A oni koji misle da je partneru bolje bez njih, moraju da znaju da je veliki greh to što su sebi dozvolili da sami odlučuju.

Ukoliko ste u vezi sa osobom koja vam se veoma dopada, a imate veliki strah od toga šta će biti sutra, prestanite da mislite na budućnost. Razmišljajte da nema kraja i da sve ljubavi uvek ostaju oko nas, čak i ako se fizički rastanemo.

Ono što, takođe, dugo ostaje u nama su loše reči i dela. Ukoliko se nekoga odreknete, a volite ga, budite sigurni da rastanak neće proći u miru, jer je neprirodan i ne može da bude odmah prihvaćen. Doći će do burnih reakcija dok na kraju ne odete tako što ćete biti veoma surovi, a teške reči neće moći da zaboravi ni jedna strana.

Kada odlučite da odete od partnera iako ga volite, znajte da će vas ta odluka pratiti kao duh celog života.

Neki se odriču svega zbog ljubavi 

Svako ko je dane provodio u stalnoj akciji, u svojim zadovoljstvima, a poveden emocijom se svega toga odrekao, vremenom postaje nezadovoljan.

Ako ste tip osobe kojavoli da je okružena ljudima, da odlazi na zabave, da boravi u prirodi, da se bavi  sportom i uvek osmehuje dragim ljudima, a našli ste partnera koji je sušta suprotnost, ne odričite se svojih zadovoljstava i pozitivnih navika. Veza će uspeti samo ako na početku budete iskreni i partner vas tako prihvati. Gubitkom svojih zadovoljstava (koje vam ne narušavaju zdravlje i sa kojima ne varate), gubite sebe, a opstanak veze dovodite u pitanje.

Ako prihvatite da vas neko menja, budite svesni da postoji mogućnost da postanete neko koga ni sami ne prepoznajete, ko vam se ne dopada, a takvi prestajete da volite.

Ne odričite se svog mišljenja. Ukoliko ga prećutite i samo se složite sa partnerovim, verujući da je dobra veza samo ako se uvek u svemu slažete, pogrešili ste. Prećutkivanjem nagomilavate negativne emocije, stvarate sumnje, a vaše akcije postaju negativne.

Odricanjem izdajete sebe. Pretvarate se u bol i patnju. Istina je da patnja oplemenjuje, ali samo ako u nama postoji želja da se oporavimo i sve pretvorimo u pozitivno.

Ljubav mora da nas ima cele. Bićemo sposobni da osetimo i damo ljubav samo ako se radujemo životu i uživamo u njemu na svoj načih. Potrebno je da i u vezi stalno osluškujemo sebe, jer da li ćemo u dvoje biti srećni zavisi od toga koliko i da li ostvarujemo naše potrebe, pozitivne navike i zadovovoljstva.

Čovek je pre svega emocionalno biće, zato nećete dobiti nikakvu nagradu ako se odreknete ljubavi.

Ljubavi i sebe se odriču samo oni koje muči prošlost i koji nemaju osećaj poštovanja i samopoštovanja.

Nagrade nema ako povređujete sebe i okolinu. Ona će stići samo ako ste prema sebi i drugima blagonakloni.

 Volite i budite u skladu sa onim što osećate.

foto:freedigitalphotos.net