ID 100120338

Novogodišnje odluke teško ostvarujemo?

Svi znamo da Nova godina označava nekakav novi početak ili novu šansu. Da li spadate u red onih koji svoje novogodišnje odluke beleže uredno u notes? Nadate se da ćete preko pedeset posto zapisanog ostvariti tokom sledeće godine? Samo ako ste istrajni i baš čvrstog karaktera!

Koliko puta vam se dogodilo da ste postavili sebi rok, da baš od Nove godine okrećete novi list u svom životu i uvodite neka nova poglavlja?

Dijeta, putovanja, učenje stranih jezika, posećivanje galerija, viđanje sa svim prijateljima, super posao, fakultet, dečko, volontiranje, udomljavanje, devojka, čitanje, uživanje su samo neke stavke kojima se vodimo i koje smo podvukli kao obavezno ostvarive za sledeću godinu. Međutim, nije baš sva tako jednostavno.

Prema istraživanjima koje su rađena u Americi, čak pedeset posto pojedinaca će prestati u nekom trenutku tokom godine da ostvaruju svoje zacrtane ciljeve. Čak oko trideset posto ispitanika je prestalo da se “drži” svog notesa u džepu nakon mesec dana i vratilo se starim navikama i totalno zanemarila nove. Zašto?

Ključ leži u samodisciplini. A prema istraživanju, većina nas nije baš sklona disciplini, skloniji smo odustajanju. Same novogodišnje odluke predstavljaju izazov. Postavljamo sebi ciljeve baš kada smo pod euforijom i prazničnim raspoloženjem, koje je uglavnom obojeno pozitivnim bojama. Muzika, filmovi, dobra klopa, razmena poklona, porodična druženja i okupljanja, novogodišnji koncerti, sve ovo čini da se osećamo posebno i poletno. Kada novogodišnje ludilo prođe, splasne i sama želja za postizanjem željenog cilja.

Da bi uspeh bio zagarantovan, potrebno je samo malo volje i nešto kraći spisak. Bolje se fokusirati na dve ili tri važne stvari tokom godine nego odustati od svih čekajući sledeću godinu sa istim scenarijem.

Uvek dobar predlog je i pronalazak partnera za određen događaj ili radnju, zabavnije je ići na časove stranih jezika sa prijateljima, zar ne?

foto: Grant Cochrane at FreeDigitalPhotos.net