Tolerancijom i dijalogom protiv govora mržnje

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i šefica Kancelarije Saveta Evrope Antje Rotemund otvoriće sutra, 13. decembra  u Beogradu regionalnu konferenciju „Tolerancijom i dijalogom protiv govora mržnje“.

Cilj konferencije je da iznedri set preporuka za dalje aktivnosti u borbi protiv negativnih pojava poput govora mržnje, diskriminacije, ksenofobije i rasizma, kako u realnom, tako i u virtuelnom svetu, navodi se u saopštenju press službe Ministarstva omladine i sporta.

O zakonskom okviru za borbu protiv netolerancije govoriće poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, a tokom konferencije učesnici će diskutovati i na teme sprečavanja nasilja u sportu i borbi protiv govora mržnje na verskoj i nacionalnoj osnovi. O sprečavanju govora mržnje prema LGBT populaciji govoriće Boris Milićević iz GSA a biće predstavljena i kampanja za borbu protiv govora mržnje na internetu koju pod pokroviteljstvom Saveta Evrope sprovodi Ministarstvo omladine i sporta.

Jednodnevni skup biće obeležen i regionalnim povezivanjem mladih iz više od 100 opština Srbije sa predstavnicima omladinskog sektora Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije u cilju razmene iskustava i efikasnije borbe protiv govora mržnje.