fbpx

Brazilski pisci u Platou

Brazilski pisci Žoao Almino i Kristovao Teza autori su dva nova romana u izdanju Izdavačke kuće Plato. U pitanju su autobiografski roman “Večni sin” – Kristovao Teza i roman, istorijski zapis, “Slobodan grad” – Žoao Almino.

Izdavačka kuća Plato predstavila je novinarima dva nova izdanja iz edicije “Savremena proza”, koja pružaju domaćoj čitalačkoj publici priliku da upozna savremene pisce, portugalskog govornog područja. Inače, ovo je prvi put da IK Plato objavljuje dela brazilskih pisaca.

Autobiografski roman “Večni sin”, brazilskog pisca Kristovaa Teze, govori o ocu čiji sin je oboleo od Daunovog sindroma. “Večni sin je roman koji donosi mnogo univerzalnih tema. Ovo je piščeva romansirana biografija”, povodom novog izdanja, rekla je urednica IK Plato Nataša Anđelković, dodajući da je, kao najnoviji roman koji je napisao Kristovao Teza, “Večni sin” izašao u centar interesovanja. Pisac Kristovao Teza dobitnik je najveće brazilske književne nagrade “Maćado de Asis”. Njegov “Večni sin”, više nego o Daunovom sindromu, govori zapravo o ljubavi.

Žoao Almino napisao je porodičnu dramu i istorijski zapis jednog doba, izgradnju Brazilije, u svom romanu “Slobodan grad”. Ovaj roman je poslednji deo “Brazilskog kvinteta” – Alminovih pet romana koji različitim pričama govore o savremenom Brazilu. Svi romani mogu da se čitaju nezavisno. “Slobodan grad” opisuje period s kraja pedesetih i s početka šezdesetih godina 20. veka, ali je polazište romana sadašnje vreme. Priprovedač se vraća u svoje detinjstvo i tu otkriva priču o svom ocu koji je na samrti, odnosno prenosi očevu ispovest o događajima koji su se desili pre četrdeset godina.

Treći sekretar i upravnik Odeljenja za promociju kulture Ambasade Brazila u Beogradu Huan Bomfim, povodom novih romana brazilskih pisaca u IK Plato, rekao je da će se Odeljenje za promociju kulture vrlo rado odazvati i na buduću izdavačku inicijativu za prevođenje brazilskih pisaca na srpski jezik.

 

More Stories
Trejler: Film Borg i McEnroe