Prica za bice vremena Naslovna korica e1434550773842

Priča za biće vremena

Izdavačka kuća Booka najavljuje svoje novo izdanje, roman “Priča za biće vremena” autorke Rut Ozeki, jedne od najautentičnijih savremenih spisateljica čije delo publika i kritika često porede sa delom Harukija Murakamija.

Šesnaestogodišnja Tokijka Nao zaključila je da postoji samo jedan način bekstva od neizdržive usamljenosti i školskih siledžija, ali pre nego što sve okonča, htela bi da ostavi zapis o životu svoje prababe, zen-budističke monahinje. Jedinu utehu predstavlja joj pisanje tog dnevnika, kojim će uticati na nečiji život više nego što može i da zamisli.

Na zabačenom ostrvcetu na drugoj strani Tihog okeana, spisateljica Rut nalazi na plaži helou kiti koferčić, dospeo u more verovatno tokom razornog cunamija 2011. godine. Dok polako razotkriva tajnu njegovog sadržaja, Rut se otiskuje u prošlost, ka Naoinoj drami s tajanstvenim završetkom, ali i u sopstvenu budućnost.

Prepun prepoznatljivog humora Ozekijeve, roman Priča za bíće vremena zadire u sâmu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventivna i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti.

[su_box title=”Rut Ozeki ” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Rut Ozeki je kanadsko-američka spisateljica, sineasta i zen-budistička sveštenica. Pre nego što se posvetila pisanju, više od deset godina je radila na televiziji i u medijima i snimila je nekoliko filmova u nezavisnoj produkciji. Napisala je tri romana: Moja godina mesa (1998), za koji je dobila nagrade „Kirijama“ i „Imus“, kao i posebno priznanje žirija za dodelu međunarodne nagrade za kuvare „Gurman“; Sve o postanju (2002), za koji je 2004. dobila nagradu za američki roman fondacije „Bifor Kolambas“, kao i književnu nagradu „Vila“ za savremeni roman; i Priča za bíće vremena (2013), koji je iste godine ušao u najuži izbor za nagradu „Buker“ i doneo joj nagradu časopisa Los Angeles Times za knjigu godine.[/su_box]