Screen Shot 2015 06 17 at 16.30.05

Dunav – umetnik, putnik, svedok u Parizu

Izložba “Dunav – umetnik, putnik, svedok”, na kojoj će biti prikazane tvrđave u Srbiji na priobalju Dunava, biće otvorena u sredu, 17. juna 2015. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Izložbu realizuju Javno preduzeće “Beogradska tvrđava” i “Tvrđava Golubački grad“ d.o.o, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije i Opštine Golubac.

Na izložbi u Parizu biće predstavljeno sedam tvrđava čije materijalno stanje arhitekture, postupci revitalizacije i dostupnost mogu biti zanimljivi različitim ciljnim grupama i potencijalnim posetiocima Srbije. Biće prikazani osnovni podaci i opšta slika o pet spomenika kulture – tvrđava na Dunavu: Bač, Petrovaradin, Smederevo, Ram i Kladovo (Fetislam), kao i detaljniji prikaz dvaju spomenika kulture – Beogradske i Golubačke tvrđave, u kojima je postupak revitalizacije obavljen u većem obimu.

JP „Beogradska tvrđava” ispričalo je priču o Dunavu kroz tri segmenta: “Dunav – umetnik”, kroz gravire, mape i umetnička dela daje sliku Beogradske tvrđave, kao “večite inspiracije”; “Dunav – putnik” kazuje priče putopisaca koji su prošli ovim prostorima, sa posebnim osvrtom na Francuza Djedona Ogista Lansloa, koji je predstavio podunavske gradove Srbije 19. veka; “Dunav – svedok” vekovima posvedočava postojanje, trajanje, razaranje, preobražaj i ponovno nicanje sedam dominantnih tvrđava na svojim obalama u Srbiji.

U svom prezentacionom konceptu „Tvrđava Golubački grad” d.o.o opredelila se za dve autorske izložbe, posvećene umetničkom doživljaju istoimene tvrđave. Prvi segment čini izložba akademskog slikara Slavice Ilić, a drugi segment izložbe nosi naziv “Legenda, istorija, sadašnjost i budućnost Golubačke tvrđave” i obuhvata 29 fotografija autora Dragana Miletića.

Izložba će biti otvorena do 25. jula 2015. godine.