ID 100227696

Može li partner da reši naše probleme?

Malo ko danas ima vremena da se posveti sebi, osvesti emocije, pročisti sve ono negativno što je uticalo na njega u jednom danu. Kada se događaji nagomilavaju, povećava se nesigurnost i dolazi do potištenosti, povlačenja i zapostavljanja sebe i partnera.

Donošenje bilo kakve odluke nije lako, jer utiče na dalji tok našeg života. Najčešće ne znamo koji je pravi put i upravo zato se osećamo loše. Kao emocionalna bića, sve što radimo, odlučujemo, odražava se na naše raspoloženje i celokupan razvoj. Zato unutrašnje borbe nimalo nisu prijatne. Čine da osećamo konstantan umor, potištenost.

Celu situaciju pogoršava pitanje imamo li uopšte pravo da se ovako ponašamo, zar svest o tome da pored sebe imamo nekog ne bi trebalo da nam bude dovoljna da prebrodimo loš period?

Najgore što možemo da učinimo jeste da ćutimo, tvrdimo da je sve u redu, ili da očekujemo od partnera da reši naš problem. Kada je poslednje navedeno u pitanju, ukoliko imamo takva očekivanja, jasno je da još uvek nismo na putu samoostvarenja. Ako i pored partnerove podrške ostane gorak osećaj, a mi se zapitamo da li je to onda prava ljubav, jasno je da smo navikli da isključivo drugi vode računa o nama i da malo toga znamo o Ljubavi.

Svako od nas, čak i u paru, prolazi kroz borbe, vodi unutrašnje razgovore. Partner može da nam pomogne da otvorenim i iskrenim razgovorom, obnovimo energiju i postanemo konstruktivni na svom ličnom putu, ali nikako ne može da reši sve naše unutrašnje sukobe, niti da ukloni problem.

Period patnje zbog određenog problema svakako da utiče na partnera, ali moramo da shvatimo da je to deo života i svake veze, ali ništa što je alarmantno. Pravi partner ne odlazi kada nam loše krene, ali je važno da od nastale situacije ne stvorimo trajnu dramu i ne usvojimo negativan način razmišljanja.

Ako ste u ovakvoj situaciji, otputujete na par dana, sami. Sve je jasnije u tišini, u prirodi, gde ćete otvoriti sva čula i prolaz nagomilanim emocijama.

Partner će vam pomoći tako što će vas razumeti i podržati, a vi ne sumnjajte u svoju ljubav, već radite na samostalnosti i ljubavi i prema sebi. Ako volite sebe donećete pravu odluku, a partnera voleti još više.

foto:freedigitalphotos.net