ljubav poput mrznje 663

Ljubav poput mržnje

Ljubomora zbog partnerove sreće

Mnogo je onih koji partnera žele samo za sebe. Voljena osoba je neko zbog čega žive, odnosno, ona im pomaže da ”prežive”.

Ovi ljudi ne mogu da se vesele uspehu svog partnera, pa čak ni kada je karijera u pitanju. Istina je da se plaše da će biti ostavljeni, a dan bez ljubavne pažnje, ne mogu ni da zamisle.

Ako bi partnera doživljavali kao svoje vlasništvo, takva ljubav bi bila, i jeste, prava robija. Takvi dani su ispunjeni strahovima, velikim trudom da održimo partnerovu naklonost, iščekivanjima poziva i razmišljanjima ”gde je i šta radi u ovom trenutku? ”.

Stvaranje ljubavne simbioze, svi već veoma dobro znamo, uništava i muškarca i ženu. Osobe u ovakvoj vezi ne napreduju i često je to zasluga samo jednog partnera. Osoba koja ima potrebu da stvara simbiozu, najčešće je lično nezadovoljna i ne voli sebe. U vezi postoji neko ko je voli i zato je veoma bitno da ta osoba ostane kraj nje ceo život, ali pre svega, veći deo svakog dana. Dokle god druga strana pristaje na takav odnos, iako dobro zna da je pogrešan, osoba neće moći da ispravi svoje greške i da prevaziđe osećaje ljubomore, posesivnosti, a često i mržnje, koju oseća kada je partner srećan kao individua.

Zavisnost, režiranje u našoj glavi, proveravanje partnera, povećavaju duševni nemir i dovode do trenutka kada izgledamo kao da smo izgubili razum. U ovom slučaju jedini spas je da se osamimo na nekoliko sati u toku dana i posvetimo se samo sebi. Čitanje, fizički rad, razvijanje svojih talenate i bavljenje sobom, na bilo koji način, od velike je važnosti. Ono što ćete na početku ovakve promene osetiti, jeste strah zbog pomisli da ste partneru dali dovoljno slobodnog vremena, pa i priliku da upozna nekog drugog. Ipak, kad ovako nešto pomislite, setite se da je to veoma pogrešno, ali i normalno na putu do osvešćivanja.

Kako se ljubav jednostvno dogodi, teško da možemo da predvidimo sa kim ćemo biti u ljubavnom odnosu, ali isto nije ni lako otići od nekog ko vam je bitan. Dokle god nam se veza zasniva na nepoverenju, koje je najčešći uzrok stvaranja simbioze i posesivnog odnosa, osuđeni smo na patnju. Zato je bitno da se potrudimo da zadobijemo poverenje voljene osobe, odnosno da ga vratimo (ukoliko smo ga izgubili). Važno je da u vezi ne dajemo mnogo povoda za ljubomoru. U suprotnom će postojati stalan strah od pojavljivanja nekog trećeg, a pravilan odnos u takvim okolnostima, teško je graditi.

Ovakva obazrivost je bitna ako ste u vezi sa nekim ko vas želi samo za sebe. Važno je da zdrav partner shvati težinu problema i posveti se njegovom rešavanju. Takođe, on mora biti lišen straha od gubitka voljene osobe, u suprotnom će ostati u vezi koja je poput pakla. Iako je veoma teško osloboditi se straha, svatite da ono što možete da dobijete negovanjem ljubavne simbioze, jeste najgora patnja. Zato odmah rešavajte problem.

Sreća i zadovoljstvo su samo u vama, a da biste ostvarili uspešnu ljubavnu vezu, zasučite rukave i počnite od ljubavi prema sebi!

foto:publicdomainpic