ID 100215455

Ljubav ili divljenje?

Osećamo se kao da lebdimo i jedva čekamo da ponovo vidimo osobu o kojoj maštamo? Pomisao na nju  čini naš dan lepršavim, divnim i puni smo optimizma. Radost na našem licu je nemoguće da ostane neprimećena. Da li smo zaljubljeni, ili je sve to rezultat nečega veoma sličnog, a opet drugačijeg, često ni sami ne znamo.

Osećaj koji može da liči na zaljubljenost, jeste divljenje. Diviti se nekome ne podrazumeva obavezno i želju za partnerskim odnosom, iako je ljubav ispunjena divljenjem. Gde je tu razlika, ako je divljenje deo emocije? Zapravo, nije sve tako jednostavno.

Kada se stvarno zaljubimo, to nikada nije samo zbog fizičkog izgleda, pameti, saosećajnosti, talenta, ali je uvek zbog sjaja u oku. Istina je da su oči ogledalo duše i zato one odlučuju kada će da se zacakle. Ako umemo da gledamo drugu osobu kao nešto više od onoga što je očigledno, znaćemo da li smo zaljubljeni ili samo zadivljeni.

Svaki čovek ima neku svoju veštinu, nešto u čemu je najbolji. To ne mora da bude nikakav javni posao, uspeh priznat od javnosti… To može da bude nečija dobrota, požrtvovanost, iskrenost, brzina, veština komunikacije, sposobnost prodaje, pokret, talent, način oblačenja…. U društvu osobe kojoj se divimo osećamo se prelepo, ali to ne mora nužno da znači i seksualnu ljubav. Zapravo mi se osećamo potpunije i srećnije, jer smo blizu nekoga ko je sposoban za nešto čemu i mi sami težimo. Uvek nas kod drugih zadivljuju naši neostvareni potencijali.

Zadržite takve ljude u svojoj blizini, jer ako vam fali smelost, humor, okretnost, hrabrost, saosećajnost, optimizam, one će vam darovati…. Ne potencirajte na ljubavnom odnosu, jer je za to potrebno mnogo više. Ipak, budite tu, ko zna, možda se i to “mnogo više” javi između vas i sve se pretvori u divnu ljubavnu priču…

Divite se, jer to govori o vašoj duhovnoj veličini i sposobnosti da Volite.

foto:freedigitalphotos.net