ID 100122030

Kaputić od Deda Mraza

Po izveštaju koji nam stiže iz Daily News-a najviše pisama u decembru je bilo upućeno Deda Mrazu. Svetska poštanska unija potvrdila je da je osam miliona dece poslalo pisma adresirana na Severni pol. Deda Mraz će imati više posla nego prethodnih godina…

Poštanske službe širom Amerike, Kanade, Španije i Francuske imale su mnogo muka da prikupe pisma upućena Deda Mrazu. Na koverti obično stoji ime „Santa Klaus“, „St.Nick“, „Papa Noel“, sva imena se odnose na istog primaoca-Deda Mraza, adresirano je samo na Severni Pol. U poređenju sa prethodnim Božićima, ove godine je pristiglo čak dva miliona pisama više. Vera u Božić i dobrog sedog deku jača je nego prethodnih godina.

Mnoge poštanske filijale širom sveta oformile su božićne humanitarne timove. Njihov zadatak je da primaju poštu upućenu Deda Mrazu, da je pročitaju, odgovore na pisma i ukoliko je to moguće pošalju paketiće najugroženijoj deci.

Poštanske službe pozivaju ljude na udruživanje, humanitarni rad i saradnju, kako bi što više dece bilo usrećeno za praznike.

Sociolozi tvrde da postoji veza između opšte ekonomske krize i pisama. Ono što je najzanimljivije jesu dečije želje izražene u pismima. Od Deda Mraza se najviše, i dalje traži, nov kaputić i tople cipele za brata ili sestru. Ova tužna istina se nije menjala čitav vek.

Deda Mrazu najčešće pišu deca iz siromašnih porodica, siročići iz domova i usamljenici iz školskih internata.

foto:  cescassawin at FreeDigitalPhotos.net