zidanje Skadra foto Slavica Dolasevic
Zidanje Skadra; foto: Slavica Dolašević

Ovacije budvanske publike za plesnu predstavu “Zidanje Skadra” na festivalu “Ćirilicom”

Na festivalu “Ćirilicom” na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi, sinoć je održana premijera plesne predstave “Zidanje Skadra”, u produkciji Narodne biblioteke Budve, BeoArt-a i beogradskog Bitef teatra. Beogradska premijera predstave će se održati 19. oktobra u Bitef teatru.

Kroz jedno novo čitanje naše mitske pesme i umetnički doživljaj višestruko nagrađivanog mladog koreografa i igrača Miloša Isailovića, koji je pored Bitef teatra, radio u Nacionalnom Baletu u Rigi, Bečkom i Ciriškom Baletu, Baletu Novosibirska, kao i u Boljšoj teatru u Moskvi, predstavljena je pesma iz pretkosovskog ciklusa.

Pesma “Zidanje Skadra je  prvi put objavljena 1815. godine, i to u verziji koju je zabeležio Vuk Stefanović Karadžić, a za koju je čuveni Jakov Grim rekao da je jedna od najdirljivijih narodnih pesama svih vremena. 

Najveći sukob u Zidanju Skadra, iako se u pesmi nikad direktno ne aktualizuje onaj je između Vile i mlade Gojkovice.

To je sukob epskih proporcija između pozicije koja zahteva sve i pozicije koja daje sve, svemoćnog boga i žrtvovanog sina, beskrajnih nebesa i podatne, plodne zemlje koja se bezuslovno i iznova – žrtvuje.

U odnosu na taj sukob – svi ostali akteri su figurice na tabli za igru.

U predstavi čiju je koreografiju i koncept osmislio koreograf Miloš Isailović, a koja je naišla na odličan prijem kod budvanske publike, igrali su članovi Bitef dens kompanije: Tamara Pjević, Ivana Savić Jaćić, Milica Jević Drndarević, Staša Ivanović, Katarina Anić, Jakša Filipovac i Dejan Bošković.

Dramaturg predstave je Bojan Đorđev, muziku za predstavu komponovala je Irena Popović Dragović, kostime je radila Selena Orb, a scenografiju Andreja Rondović i Jovana Višnjić.