1

Završetak uzbudljive sezone BDP-a

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Brojna gostovanja u zemlji i inostranstvu, učešća na domaćim i međunarodnim festivalima, ukupno pet novih naslova na repertoaru obeležili su sezonu 2015/2016. Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstave je videlo više od 70.000 gledalaca, projekat „Teatarski most“ doveo nam je u goste pozorišta iz čitave zemlje i regiona (Zaječar, Kruševac, Kragujevac, Priština, Subotica, Kikinda, Zrenjanin, Prijedor…), a međunarodna saradnja sa Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja rezultirao je uzvratnim posetama – premijera Nabokovljevog „Poziva na pogubljenje“ u režiji Bobana Skerlića izvedena je na njihovom – 16. Međunarodnom Volkov festivalu, a oni su na našoj sceni u maju mesecu izveli dva Čehovljeva komada „Ivanova“ i „Dve komedije o ljubavi“.

Sezona za nama protekla je u znaku „klasika i savremenika“ – na Sceni „Rade Marković“ premijerno su izvedeni komadi „Poziv na pogubljenje“ Aleksandra Červinskom po čuvenom romanu Vladimira Nabokova i „Čovek, zver i vrlina“ Luiđija Pirandera u režiji Egona Savina. Na Novoj sceni odigrane su praizvedbe drama domaćih autora – Željka Hubača „Berlinski zid“, u režiji Milana Neškovića i „Moje dete“ Stojana Srdića, rediteljke Ane Đorđević, te „Prazan grad“ Dejana Dukovskog, savremenog makedonskog pisca, u režiji Marka Manojlovića.

Predstave Beogradskog dramskog pozorišta gostovale su u Rusiji, Crnoj Gori, Austriji, Australiji, Makedoniji i u proseku čak pet puta mesečno na domaćim scenama van Beograda. Nastavljena je, takođe, saradnja sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda, koja omogućava diplomcima ove institucije da rade u profesionalnim uslovima na samom početku karijere. Tako će na našoj Novoj sceni na jesen diplomirati Tijana Vasić, klasa prof. Dušana Petrovića sa komadom „Paraziti“ Marijusa Fon Majenburga, sa Jovom Maksićem, Miloradom Damjanovićem, Savom Radovićem, Jelenom Trkuljom i Majom Nosović.

Beogradsko dramsko pozorište sa uspehom je učestvovalo na domaćim i međunarodnim festivalima: „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića, u režiji Milice Kralj nagrađena je u Zaječaru na 24. “Zoranovim danima” (po oceni publike – najbolja predstava); “Palilulski roman” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina ovenčan je priznanjima na 10. festivalu “Teatar u jednom dejstvu” u Mladenovcu (nagrada za najbolju predstavu), 10. Joakim InterFest u Kragujevcu (Hana Selimović – nagrada za najbolju glumicu) i 33. Nušićevim danima u Smederevu (Hana Selimović – glumica večeri); “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, u režiji Predraga Stojmenovića osvojio je na 4. Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu čak pet priznjanja – za najbolju predstavu (po oceni žirija i publike), za najbolji tekst, za glumca večeri i najbolju glumicu manifestacije (Vesna Čipčić), za najbolju mladu glumicu “Dušan Duka Jovanović” (Aleksandra Anja Alač).

Najzad, na 3. Međunarodnom festivalu komedije „Gola mesečina“ u Skoplju – Pavle Pekić proglašen je za najboljeg glumca manifestacije za naslovnu ulogu u predstavi „Eling“ Sajmona Benta, u režiji Marka Manojlovića.