bdf skupstina 3971

21. Beogradski festival igre trajaće više od mesec dana

Beogradski festival igre biće održan od 7. marta do 22. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Na različitim scenama biće igrano više od 30 koreografskih postavki, u izvođenju 19 trupa iz 14 zemalja. Takođe, biće izložena i instalacija “Neuhvatljiva tačka odlaganja” autora iz Grenobla, Joana Buržoa, koja nakon Luvra stiže u Bioskop Balkan 7. i 8. marta.

Slogan festivala glasi „Savršene različitosti“, a povodom njegovog 21. izdanja, održana je konferencija za novinare u Narodnoj skupštini, na kojoj su govorili: Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Republike Srbije, Vladimir Orlić predsednik Skupštine u tehničkom mandatu, Anika Ben David, ambasadorka Švedske, Luca Gori, ambasador Italije, Giles Norman, ambasador Kanade, Tomaš Kuhta, ambasador Češke, Yahel Vilan, ambasador Izraela, Daniel Emery, ambasador Australije, Fatih Akcal, zamenik ambasadora Francuske, Carsten Meyer-Wiefhausen, zamenik ambasadora Nemačke i Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

bdf skupstina 3978
Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Republike Srbije i Vladimir Orlić predsednik Skupštine u tehničkom mandatu

“Ova manifestacija, sada već duže od dve decenije, prvih prolećnih dana, čini Beograd i našu zemlju međunarodnim epicentrom savremen i vrhunske umetničke igre. Posebno me raduje što će ove godine umetnici, koji su rođeni istovremeno kad i Beogradski festival igre, imati priliku da predstave svoje umetničko znanje i talenat. To je velika šansa za mlade koreografe i baletske igrače, ”rekla je Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Republike Srbije izdvajajući iz programa instalaciju Joana Buržoa u Bioskopu Balkan, kao i “Zvona i čini”, predstavu ćerke i unuke Čarlija Čaplina u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ovom prilikom, najavila je i izgradnju dve nove scene u zdanju nekadašnje stare Pošte.

bdf skupstina 3983
Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre

Tokom nešto više od mesec dana, biće igrane 32 predstave, koje će izvoditi trupe iz Grenobla, Sidneja, Pariza, Firence, Tel Aviva, Vankuvera, Praga, Njujorka… i Beograda. Program posvećen plesu biće realizovan u Beogradu: na sceni pozorišta JDP, Narodnog pozorišta, Bitef teatra, Pozorišta na Terazijama, Zvezdara teatra, pozorišta Duško Radović, Atelja 212, kao i u Bioskopu Balkan.

bdf skupstina 3993
Luca Gori, ambasador Italije, Daniel Emery, ambasador Australije, Tomaš Kuhta, ambasador Češke i Carsten Meyer-Wiefhausen, zamenik ambasadora Nemačke.

“21. Beogradski festival igre ima za zadatak da bude savršeno različit od svega što nas okružuje, ali i od samog sebe, da iskorači hrabro i da nadmaši sve prethodne. S jedne strane uspeli smo da sačuvamo baletsku tehniku, a s druge da uvedemo jedinstvene rukopise savremenih koreografa, a isto tako i hip-hop, pantomimu i novi cirkus, pokret koji se suprostavlja gravitaciji, kao i najuspešnije scenske hibride, koje danas igru čine superiornom i bogatom u odnosu nas sve ostale umetničke forme,” kazala je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

bdf skupstina 3989
Anika Ben David, ambasadorka Švedske, Yahel Vilan, ambasador Izraela, Fatih Akcal, zamenik ambasadora Francuske.

Beogradski festival igre prati i dokumentarni film „20 godina Beogradskog festivala igre“, kao i monografija u kojoj su zastuplenje dve decenije produkcije.