VLA 2489

Tesla i bitka na Magnetnom polju u nedelju

 

Mjuzikl za decu „Tesla i bitka na Magnetnom polju“, Nebojše Romčevića i Leontine Vukomanović, u režiji Đorđa Makarevića, a po ideji Branislava Brkića, imaće svoje prvo reprizno izvođenje u nedelju, 22. januara u 12 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U godini jubileja – sto šezdeset godina od rođenja Nikole Tesle, Dečji kulturni centar Beograd, potrudio se da obogati svoje programe pravom muzičko – scenskom poslasticom, mjuziklom za decu, pisca Nebojše Romčevića i kompozitorke Leontine Vukomanović. Predstava je premijerno izvedena 1. decembra 2016. godine, a svoje dalje izvođenje nastavlja i u 2017. godini na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta.

Na putu osmišljavanja jednog ovakvog mjuzikla, vodili smo se brojnim dečjim pitanjima, nedoumicama i strahovima. Glavna junakinja, devojčica Luna, vodi život u dvadeset prvom veku, okružena izumima koji ne bi postojali da nije bilo Nikole Tesle. Njen najveći strah bio je strah od buke Groma. Svesrdnu pomoć, imali smo od Grada Begrada – Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, kao i prijatelja naše dece, brenda Tesla i brenda Srećna planeta. U skladu sa značajem i veličinom ovog zahtevnog projekta, Narodno pozorište u Beogradu, pokazalo se kao idealan partner u ovoj važnoj misiji.

Da li je Tesla razumeo jezik gromova? Da li je izumeo ne samo dvadeseti, nego i čitav dvadesetprvi vek? Da li je Teslina strategija mira – inspiracija za generacije koje dolaze?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, naći ćete u prvom mjuziklu za decu “Tesla i bitka na Magnetnom polju”, u kome Tesla i devojčica Luna pomažu Gromu i Aparatima da oslobode maleni narod Elektrona, iz kandži pohlepne vladarke Jednosmerne struje – Alave. Da li će Alava, pored svega što ima, poželeti i drugaricu, ili će sačuvati Jednosmerno carstvo? Otkrićemo u čudesnom muzičkom putovanju po zemlji Elektropiji, u potrazi za porobljenim Elektronima. Samo jedan slobodan Elektron dovoljan je da pokrene lančanu reakciju, a ishod bitke na Magnetnom polju, do kraja će biti neizvestan.

Ovaj projekat pod pokrivetljstvom je Grada Begrada – Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, a u produkciji Dečjeg kulturnog centra Beograd.

U predstavi igraju:

Đorđe David Nikolić, Dušica Novaković, Marko Marković, Lazar Dubovac, Lena Stamenković/Dunja Jeličić, deca iz Hora Čarolija i deca iz Studija kulture govora i glume DKCB.