Autor plakata Milutin Markovic New Moment Beograd jpg

Spremite se, jer uskoro počinje epsko putovanje

autor plakata: Milutin Marković, New Moment Beograd

51. izdanje Bitefa biće održano od 22. do 30. septembra, pod sloganom “Epic Trip” i predstaviće, između ostalog, stvaralaštvo nemačkog govornog područja. Tim povodom, danas na konferenciji za novinare, govorili su ambasador Nemačke Aksel Ditman, ambasador Francuske Kristof Lekurtije, direktor Bitefa Miloš Latinović, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i osnivač I&F McCann Grupe Srđan Šarper.

Nanjnovije izdanje festivala svečano će biti otvoreno predstavom Olimp, 23. septembra u 18h u Sava Centru, jer glavnu tematsku liniju festivala baš i čine ostvarenja nastala na osnovu velikih epskih tema naše civilizacije, kao i predstave dugog trajanja (durational performances).  Belgijski komad koji otvara Festival, autora Jana Fabra,  traje čak 24 sata, što znači da će biti igran od 23. do 24. septembra.

[su_quote cite=”umertnički direktor Bitefa Ivan Medenica”]Jedan od glavnih događaja 51. Bitefa, a izvesno njegov najveći kuriozitet, jeste gostovanje predstave Olimp proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra. Ova predstava traje, bez pauza, puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida. Scenski jezik ove predstave je vrlo specifičan, a mogao bi se podvesti pod najšire određenje fizičkog teatra (pre nego plesnog): grupa od tridesetak vrhunskih glumaca i plesača izvodi mnogobrojne epizode jedne telesno, pa i duhovno izuzetno zahtevne scensko-koreografske partiture, epizode koje asociraju na pradrevne rituale, savremene sportske ili vojne „vežbe“, oživljene antičke skulpture ili freske, dionizijske orgije… U pogledu osećajnosti ili spiritualnosti, ova predstava ponajpre predstavlja obnavljanje Dionisovog kulta u savremenom ključu, sa svim onim što je u njemu užasavajuće, zavodljivo, opasno, ali pre svega lepo, uzbudljivo i katarzično: kao takva, predstava Olimp je veličanstvena oda životu.  [/su_quote]

Osim iz Belgije, videćemo ostvarenja i iz Velike Britanije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Irana i iz Srbije. Bitef će se baviti i pitanjem položaja žena, pogotovo u muslimanskoj kulturi, i to dvema predstavama: Sneg, i (Sa)slušanje.

Publika će imati priliku da vidi ukupno sedam predstava u okviru glavnog programa.

I ove godine, u okviru Festivala, biće dodeljne nagrade: specijalna nagrada  “Jovan Ćirilov” i Grand Prix “Mira Trailović”, kao i Nagrada Politikinog žirija.

Šest programskih dana, od 25. do 30. septembra,  Bitef polifonije imaju svoje finale 30. septembra u podne. U pitanju je  događaj koji će trajati 24 sata ulazeći tako i u „dan posle“ (1. oktobar) kada ovaj već tradicionalni prateći program Bitefa, simbolički postaje punoletan.

Uoči otvaranja, 6-20. septembra, Bitef će biti predstavljen i u Parizu, gde se održava izložba plakata, neodoljivog dela ovog festivala već pola veka. Potpisuju ih renomirani umetnici, dizajneri i kreativni i art direktori, kreativne agencije i studiji. Oni su postali sinonim za velike ideje, traganje za novim i spremnost na izazov – ipak bez odstupanja od početne koncepcije i ideje.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe festivalu je tradicionalno pružila podršku Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, kao i Ambasada Švajcarske u Beogradu. Bitefu se ove godine pridružuje sponzor festivala I&F McCann Grupa. Podršku festivalu pružili su prijatelji festivala, kompanija Coca Cola Hellenic Srbija,  IT kompanija TeleGroup i Telekom Srbija. Ove godine značaj Bitefa su prepoznali prijatelji Bitefa MAXI Supermarketi, UniCredit Bank, TV5Monde, TESLA, DM drogerie markt Srbija, Forma Ideale  i mnogi drugi.