FILE1320

Gužva ispred Pozorišta na Terazijama za 20 godina hit mjuzikla “Cigani lete u nebo

Veliki red publike stvorio u petak ispred Pozorišta na Terazijama kako bi na vreme kupili karte za hit predstavu mjuzikl “Cigani lete u nebo”, koja će 17. aprila napuniti tačno 20 godina od premijere.

Tada će ovaj muzičko scenski spektakl u režiji Vladimira Lazića, prema delu “Makar Čudra” Maksima Gorkog, biti izveden 366. put.

U redu za karte su se mogla videti veoma mlada lica, neke nove generacije pozorišne publike, kao i sredovečni ljudi, koji su strpljivo čekali da se otvori blagajna od 13 časova.

Red za omiljeni mjuzikl se napravio već oko 12:20h, i prostirao se duž celog hola napolju ispred samog ulaza u pozorište, do izlaska na Terazije.

Poznati umetnik Ljubiša Dinčić iz Baletskog ansambla Pozorišta na Terazijama pohvalio se agenciji Tanjug da je jedini iz kompletne podele mjuzikla “Cigani lete u nebo” odigrao svako moguće izvođenje predstave tih 365 puta, uključujući i sva gostovanja van matične kuće.

Igrač na sceni Dinčić je napomenuo da je već punih 30 godina član našeg jedinog muzičkog pozorišta i da je i druge predstave sa repertoara odigrao od početka, i sve vreme ih ispratio dok onda sam nije izašao iz njih. 

Mjuzikl „Cigani lete u nebo” realizovan je prema pričama Maksima Gorkog, uz muziku Jevgenija Doga, u adaptaciji dramaturškinje Ivane Dimić, a u režiji Vladimira Lazića, koji je u ovom teatru kasnije postavio i mjuzikle “Mister Dolar” Branislava Nušića i “Ženidba i udadba” Jovana Sterije Popovića.

Rukovodilac službe za odnose sa javnošću i marketing Ivana Medigović je istakla za Tanjug da su online ulaznice u rekordnom roku rasprodate za 17. april i već dve trećine sale je popunjeno.

Veliki red ispred pozorišta strpljivo čeka na poslednju trećinu ulaznica.

U ovom izvođenju učestvovaće obe glumačke podele i biće pravi pozorišni spektakl za publiku uz tradicionalnu interpretaciju najlepših ruskih pesama i nezaboravnu koreografiju Krunoslava Simića u ljubavnoj priči ciganke Rade i kradljivca konja Lajka Zobara.

Tom ulogom se proslavio Ivan Bosiljčić, i dugo je igrao ovu predstavu, dok ga u novom ruhu nije zamenio Nikola Šurbanović.

Milena Vasić je igrala Radu, a onda su je u obnovi zamenile dve glumice u alternaciji Olivera Bacić i Miona Marković.

Tako će se na pozornici 17.04. u ovom veoma specifičnom izvođenju smenjivati Bosiljčić i Šurbanović, kao i Bacić i Marković, dok Milena Vasić to veče ima premijeru nove predstave u JDP-u, tako da će se možda pojaviti samo na kraju da se pokloni publici, ti još nije sigurno.

Neki glumci su nas u međuvremenu nažalost napustili, kao što je popularni Desimir Desko Stanojević, i drugi, a dolazilo je i do promena raznih uloga, kada su neki izlazili iz projekta, kao Dragan Vujić Vujke, Ljiljana Stjepanović.

Kako je Madrigović objasnila, ovom izvođenju će prisustvovati i svi oni koji su tokom prethodne dve decenije bili deo ansambla sada kultnog mjuzikla, u svim glumačkim i plesačkim podelama.

Premijera predstave „Cigani lete u nebo” bila je 17. aprila 2004. godine i od tada se uvek igra pred prepunom salom na matičnoj i drugim scenama širom zemlje i van nje. 

Ivana Madrigović je naglasila da je svako moguće izvođenje od 365 puta bilo rasprodato, bez izuzetka, i da mnogi ovaj mjuzikl gledaju minimum po 10 puta, a skoro je razgovarala sa jednim profesorom matematike u penziji koji je uživao u predstavi 16 puta. 

Prema njenim rečima, smena generacija je i dalje vidna i prisutna, tako da vlada veliko interesovanje koje očigledno ne jenjava.

Ona je navela da je sigurna da svi u redu za karte danas dolaze ponovo da gledaju “Cigani lete u nebo”, te da je malo onih koji baš dolaze prvi put.

Madrigović je otkrila za Tanjug da su od glumaca od samog početka već 20 godina u podeli ostali nepromenjeni – Miroljub Turajlija, Nikola Bulatović, Milan Antonić, Branko Đurić, Vladan Savić i Milan Milosavljević.

Ovu muzičko-scensku predstavu sa čak 137 učesnika na sceni i van nje, do sada je pogledalo blizu 200.000 posetilaca.

Rukovodilac službe za odnose sa javnošću i marketing je podsetila da su i drugi hit naslovi i dalje na repertoaru i uglavnom uvek rasprodata sva izvođenja, “Neki to vole vruće” u raznim obnovama već 36 godina, “Zona Zamfirova” 12 godina, “Mamma Mia!” devet, i “Čikago” 17 godina.

Autorsku ekipu “Cigani lete u nebo” čine još: prevodilac Vlasta Doležalova, prevod pesama Gale Janković, muzički aranžmani – Vojkan Borisavljević, scenograf Geroslav Zarić, kostimograf Snežana Šimić, dok je dirigent Milan Nedeljković.

Autor: Ivan Makragić (Tanjug)