Screenshot 2024 03 22 at 14.30.09
Toni, Šeli i magično svetlo

 „Toni, Šeli i magično svetlo“, film koji želite da pogledate zajedno sa svojoj decom

Već je dovoljno dobar razlog činjenica da se češko lutkarstvo nalazi na Uneskovoj listi svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, pa da u bioskopu gledate lutkarsku stop-kadar animaciju, film „Toni, Šeli i magično svetlo“. Porodična avantura o odrastanju i sazrevanju, kako dečjem tako i roditeljskom, o prijateljstvu, ali i o značaju onih koji ovaj svet, svojom posebnošću, čine lepšim oduševiće sve generacije. U vizuelnom smislu, naročito će prijati ljubiteljima ovog žanra, koje će podsetiti na animiranu priču Nila Gejmana „Koralinu“.

Nagrađivani film češkog reditelja Filipa Pošivača bio je jedan od samo četiri naslova u selekciji animiranih ostvarenja ovogodišnjeg FEST-a, a ovih dana nastavlja svoj bioskopski život, nakon prikazivanja u Cineplexx-u, i u Tuckwood-u i CineGrand-u u Rakovici, kao i u salama širom Srbije (CZK Lazarevac 24. mart, KOC Boljevac 3. april, KC Ruma 11-17. aprila, KC Vrnjačka Banja 4-6. aprila, Art bioskop Užice do 27. marta).

Screenshot 2024 03 22 at 14.30.24 1
Reditelj Filip Pošivač

Stanari stalnim svađama i neslogom “hrane” duha zgrade – veliko, crno dlakavo čudovište, koji svojom tamom guta svetlost i širi nabujalu negativnu energiju raspršujući je poput klupka mačje dlake. Stari upravnik zgrade, pasionirani ljubitelj hortikulture, ne uspeva da osveži stambenu zajednicu, već i sam polako propada, postajući poput komposta za svoje cveće. Situaciji ne pomaže ni ambiciozna stanarka, predstavnica tipičnog kiča i šunda, koja pretenduje na upravničko mesto iz čistog koristoljublja.

Sve će svojim susretom promeniti dvoje dece, čija imena se nalaze u naslovu, Toni i Šeli.

Jedina svetla tačka u sumornom okruženju stare zgrade jeste jedanaestogodišnji dečak Toni, čiji je obilje pozitinosti u filmu prikazano i bukvalno. Dečak svetli poput laterne. S obzirom na to da je drugačiji, usamljen je, nosi maske, kako bi prikrio svoju svetlost, dok ga roditelji sve vreme drže na uzici ne puštajući ga van okruga zgrade, zbog straha od toga kako će ga okolina prihvatiti. Tako svetleći, poput svetionka, on živi usamljen i s željom da bar za ovaj Božić ostvari prvo prijateljstvo.

Nagoveštaj da će se dečakov život konačno prometniti, ukazuje dolazak male Šeli, ćerke depresivne primabalerine u penziji. Devojčica sa sobom, takođe, nosi svetolst, magičnu lampu, kojom osvetljava čudestan svet mašte otkrivajući prelepe prizore u oronulom prostoru, poput kompujterski generisane proširene realnosti.

Bajkoviti gradski pejzaž pod snegom, vešto izrađena maketa, i muzika poput pesme “Leaving on a Jet Plane” daju filmu toplinu i slatke kadrove koji se pamte.

Čak i mogućnost da najmlađim gledaocima sam uvod u film bude čudnovat govori o slojevitosti i bogatstvu ove animirane priče, koja se vešto odmotava i u jednom trenutku svaki zagonetni momenat dobija svoje jasno i logično objašnjenje, i onim manje pažljivim gledaocima.

Ako ste željni lepih priča, ispričanih na vešt zanatski način, onda je film „Toni, Šeli i magično svetlo“ pravi izbor za kvalitetno provedeno porodično vreme, s poukom.