48 sati i 1 minut 5
foto: Bojan Petrović

Održana premijera srpsko-američkog filma “48 sati i jedan minut”

Svečana premijera srpsko-američkog filma “48 sati i jedan minut”, u režiji Majkla Tajera i Sanje Rajičić, održana je večeras u Sali 6 Mts Dvorane u Beogradu.

Spomenuta rediteljka ima umetničko ime Sonia Alexa, i istovremeno tumači i glavnu ulogu u novom ostvarenju, dok ostalu glumačku ekipu čine: Nataša Ninković, Radivoje Raša Bukvić, Vanja Ejdus, Marina Ćosić, Klara Hrvanović, pokojni Marko Živić, Goran Jevtić, Branka Pujić, Vanja Milačić.

U pitanju je psihološki triler na temu nestale dece, što je danas u stvarnosti veoma aktuelno i redovno se čita u hronikama dnevnih novina.

U filmu „48 sati i 1 minut” naš veliki i prerano preminuli glumac Nebojša Glogovac je bio u planu da igra, ali nažalost nije doživeo da ostvari svoju rolu u ovom projektu.

Na crvenom tepihu uoči premijere filma Sonia Alexa je upravo govorila medijima o tome da je želela da Nebojša Glogovac učestvuje u njenom ostvarenju, dok su ga pripremali.

Ona je istakla da joj je premijera ove noći izuzetno emotivna, jer se prisetila snimka audicije za ovaj film gde je naravno bio i Glogovac i dobio ulogu.

Ali, kako nas je on iznenada napustio početkom 2018, nije stigao da snima, i na njegovo mesto je došao Marko Živić, koji je takodje prerano otišao 2021. godine.

48sati i 1 minut 6
foto: Bojan Petrović

Rediteljki i glavnoj glumici je to posebno još više emotivno, da su za tu ulogu oba glumca planirana, jedan nije odigrao, drugi jeste, ali nije dočekao premijeru.

Devojčica Klara Hrvanović je medijima rekla da joj je ovde bila prva uloga na filmu, iako je svi uveliko znaju kao glavnu junakinju dečijeg ostvarenja “Leto kada sam naučila da letim” u režiji Radivoja Raše Andrića, prema istoimenom romanu Jasminke Petrović.

Kako je objasnila, triler “48 sati i 1 minut” je snimljen znatno ranije, kada je imala samo devet godina, a sada tek izlazi u bioskope, i naglasila je da ima zaista veliku tremu za premijeru.

Klara Hrvanovoć je istakla da je glavna poruka filma, a možda i života, namenjena roditeljima – “pričajte sa svojom decom, volite ih i pazite”.

Filmska priča prati sudbinu Aleksandre koja se vraća u svoju otadžbinu iz Kanade, dve decenije nakon rata, u želji da, u duhu srpske kulture, odgaja voljenu ćerku. 

U međuvremenu joj je preminuo otac, tako da ona dolazi da sa porodicom uspostavi neki novi život u svojoj domovini. Sve deluje u redu, ta naizgled porodična idila majke, oca i ćerke funkcioniše, ali uskoro će biti uništena iznenadnom otmicom petogodišnje ćerke Lene.

Aleksandri se ceo svet i život ruši, jer je Lena kao u zemlju propala, nigde ne mogu otac i majka da je pronađu, a posebno ih demorališe zastrašujući zakon u Srbiji, što im saopštava dežurna policajka. Naime, kako im je rečeno, deca se navodno obično pojave do jutra, kao opravdanje za zakonsko nepokretanje istrage dok ne prođe 48 sati.

Junakinja uzima pravdu u svoje ruke i odlučuje da se sama upusti u rešavanje misterije svoje otete ćerke na ulicama Beograda koji više ne poznaje, jer tu nije živela 20 godina.

48 sati i 1 minut 6

U tom lavirintu straha i nepoznatog, film je prikazan iz vizure žene, majke koja ne može pronaći ćerku i sumnja na ljude iz svoje okoline koji joj uglavnom okreću leđa umesto da joj pomognu u najtežim trenucima.

Aleksandra opsesivno kreće da sama istražuje sopstveni slučaj pre nego što se policija konačno uključi, tako da pravi svoje teorije zavere i spisak mogućih osumnjičenih za otmicu njene ćerke.

Protagonistkinja je bačena u vrlo opasan svet, gde joj nevidljivi protivnici smeštaju celu igru, da ona neočekivano završava na psihijatrijskoj klinici na ozbiljnom posmatranju sa žestokim lekovima koji je sprečavaju da dalje funkcioniše, jer stručnjaci sumnjaju u njen zdrav razum. 

Ipak, Aleks ne gubi nadu ni moral i nijednog trenutka ne odustaje u potrazi za Lenom.

Sam kraj filma će biti u vidu veoma neočekivanog šok preokreta, i mnoge će prodrmati i iznenaditi.

Upečatljive uloge su ostvarili upravo Sonia Alexa, neprežaljeni Marko Živić kao napaćeni otac nestale devojke, Nataša Ninković u zanimljivoj ulozi policajke, kao i Goran Jevtić – pravo iznenađenje.

Na kraju projekcije rediteljka i glumica Sanja Rajičić – Sonia Alexa se obratila publici i istakla da ona ne bi da drži neki govor, već da “ovaj film treba da održi govor umesto nje”.

Ona je navela da je novi film nažalost posvećen devojčici Tijani Jurić čije je tragično stradanje pre tačno deset godina ostavilo duboki ožiljak i neizbrisiv trag u našoj javnosti.

“Taj težak slučaj nam je bio samo tužna inspiracija, ali kao što ste videli, film nije istinita priča o Tijani Jurić. Film ima cilj da utiče na sve nas da bi se podigla svest o nestaloj i otetoj deci”, napomenula je rediteljka i glavna glumica.

Alexa je naglasila da je itekako neophodno da se pokrene priča o bezbednosti najmlađih i da policija mora da reaguje i pre 48 sati od nestanka dece.

“Ogromna je odgovornost bila da istinski prikažemo bol, patnju i agoniju kroz koju jedna porodica prolazi, i verujem da će publika dugo pričati o ovom filmu, nakon napuštanja sale. Potrebno je da svi mi preduzmemo bar jedan korak zarad promene, a to je da se podrži da “Amber Alert” (pronađi me) sistem zaživi u Srbiji, i da svim snagama spasimo i sačuvamo našu decu”, zaključila je rediteljka i glumica Sanja Rajičić – Sonia Alexa.

Film će od sutra krenuti svoj  bioskopski život u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, i širom Srbije, u realizaciji kuće “Zeder Production” i u distribuciji “MegaCom Film”.

Autor: Ivan Makragić