IMG 20140303 210031

Bitef teatar napunio 25 godina

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Bitef teatar je zvanično proslavio svoj 25. rođendan sinoć, 3. marta. Posebnu rođendansku atrakciju činli su ulični performans na Skveru Mire Trailović, u trajanju od sat i po, i fotografisanje poznatog umetničkog sveta na Zvezdanom tepihu Bitef teatra.

U pratnji saksofoniste Ivana Stamenkovića, rođendanske vazdušne akrobacije, performans pod nazivom “Komšinice”, izvele su Tanja Milanović i Mira Beba Dobraković. Vešto i spretno, ove dve članice trupa Ludifico i Inex teatar žonglirale su vatrom i izvodile klovnovske tehnike. Kraj performansa obeležio je rođendanski vatromet, koji je izazvao iznenađenje i veliko oduševljenje prisutnih. Publiku performansa “Komšinice” činili su poznati glumci i značajne ličnosti pozorišnog života kod nas, kao i ljubitelji pozorišta.

Performans Komšinice
Performans Komšinice

Proslavu 25. rođendana Bitef teatra, svojim prisustvom, upotpunili su Milena Dravić, Mirjana Karanović, Boda Ninković, Bane Vidaković, Danica Maksimović, Tihomir Stanić, Voja Brajović…

Rođendanska proslava
Rođendanska proslava

“Bitef teatar osnovala je Mira Trailović 3. marta 1989. godine.”

Dokumentarni film Arsenija Jovanovića “Rađanje pozorišta” prikazan je u BitefArtCafe-u, a u pozorišnom hol otvorena je izložba “25. godina pozorišne fotografije u Bitefu”.

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana izvelo je predstavu Alkestida, prema režiji Borisa Lješevića.

Već 12. Marta, na sceni Bitef teatra biće premijerno izvedena predstava Biljane Srbljanović “Mali mi je ovaj grob”, u režiji Dina Mustafića. Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra, Kamernog teatra 55 i kazališta Ulysses.

Zvezdani tepih Bitef teatra
Zvezdani tepih Bitef teatra