Screen Shot 2020 10 16 at 08.47.55

VIDEO: Film o prvih 35 godina Zvezdara teatra

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Protekla sezona je za Zvezdara teatar bila jubilarna – obeležila je 35 godina postojanja pozorišta. Kratka dokumentarna emisija i razgovor sa Dušanom Kovačevićem zaokružuje priču o nastanku, izazovima sa kojima se susretao kroz više od tri decenije rada, kao i tome gde je Zvezdara danast. Pogledajte video.

Tokom 35 godina u Zvezdara teatru je odigrano blizu 8.000 predstava.

Zvezdara teatar je otvoren 8. oktobra 1984. godine sa predstavom Mrešćenje šarana Aleksandra Popovića u režiji Dejana MIjača.

Zvezdara nema svoj stalni ansambl i mogla bi da posluži kao model za buduća pozorišta.

kaže Kovačević.

Nova scena Zvezdara teatra otvorena je 2001. godine, a prva predstava izvedena na njoj je bila Doktor Šuster, Dušana Kovačevića. Zvezdara je imala I svoju letnju secenu, otvorenu prvi put 1. jula 1985. kada je izveden komad Nečastivi na Filozofskom fakultetu. Letnja scena je nastala zalaganjem blagajnica, organizatora programa, pisaca, glumaca, koji su dali sve od sebe i sami uredili baštu ispred pozorišta za potrebe scene.

Danas pričamo o 35 god rada i života. Ja sam svedok rada svih 35 godina, na mestu direktora 20 godina. To kad pominjem mislim na priču o odgovornosti i o tome šta Zvezadra zapravo treba da bude jednog dana. Ona je sada u najboljim godinama, najvitalnijim, gledajući ljudske godine. Ali za razliku od ljudskog veka, Zvezdra sve što je starija je sve bolja. Nadam se da će nastaviti ovim putem koji je proveren i da će sa novim ljudima i novom energijom raditi nove predstave, ostati zaštitni znak ljudi koji se okupljaju oko jednog projekta. To je model u koji verujem. Kao kada se pravi reprezentacija u nekom sportu. Za jednu utakmicu odaberete najbolji tim i to je princip po kome je Zvezdara poznata. Publika voli da dolazi ovde jer uz opštinu Zvezdara koja je najbliža zvezdama mi imamo i zvezde na sceni.

istakao je direktor Zvezdara teatra, Dušan Kovačević.