plakat

Sprovod u Terezijenburgu

Komad „Sprovod u Terezijenburgu“ ima reprize 8. i 26. novembar u 20h na sceni Bitef teatra.

Predstava „Sprovod u Terezijenburgu“,nastala prema istoimenoj priči Miroslava Krleže, evocira atmosferu Austrougarske pred njen krah i traga za odgovorima na pitanja: zašto pametniji popušta, a gluplji pobeđuje i vlada, nekad i sad, u našim krajevima izgleda uvek, i kako to da umetnička dela preživljavaju, i čak su predmet divljenja, dok se umetnici i naučnici ponižavaju i vređaju, mrtvi i živi sahranjuju.

U ovoj tragikomičnoj muzejskoj turi gledaoci će moći da se upoznaju sa artefaktima iz oblasti vojne i političke istorije našeg podneblja, ali i sa intrigantnim detaljima iz života kontroverzne Krležine junakinje i junaka. Osim toga, imaće priliku da iskuse život u velikoj zajednici naroda koja se raspada, učeći po koju reč na hrvatskom, mađarskom, nemačkom ili japanskom jeziku, kao i da uživaju u degustaciji srednjeevropskih vina i projektovanju sopstvenog životnog kreda i/ili zastave.

Uloge tumače Marija Bergam, Boris Kučov, Gabor Mesaroš i Bojan Žirovič, autorka scenografije i kostima je Olga Mrđenović , muzički saradnik Draško Adžić, koreografkinja Aniko Kiš, dramaturškinje Isidora Milosavljević i Kornelija Goli, dizajner svetla Nikola Zavišić, saradnik za video Miroljub Vladić.Dramatizaciju i režiju potpisuje Anđelka Nikolić. Predstava je nastala kao koprodukcija Bitef teatra i Pozorišta Dežo Kostolanji iz Subotice.