25th SFF 4

Sarajevo Film Festival najbolji u programu Kreativne Evrope

Sarajevo Film Festival je sedmu godinu zaredom dobio podršku programa Kreativna Evropa putem poziva “Podrška filmskim festivalima”.

Od 95 prijava filmskih festivala iz brojnih zemalja Evrope, među kojima su Francuska, Italija, Njemačka, Poljska, Norveška, Finska, Gruzija, Ukrajina, Grčka, Hrvatska, Srbija…, uverljivo najbolje rangiran je projekat Sarajevo Film Festivala sa osvojenih 98,5 poena od mogućih 100!

“Aplikacija Sarajevo Film Festivala koju su nezavisni eksperti Kreativne Evrope ocenili najboljom znači da je prepoznat kvalitet Festivala i koncept koji je spoj najbolje regionalne, evropske i svetske kinematografije u prikazivačkom kao i sektoru razvoja i podsticanja filmske industrije (CineLink Industry Days) te obrazovnom sektoru koji pokriva program Talents Sarajevo. Kreativna industrija će se od posledica pandemije koronavirusa oporavljati godinama. U ova izazovna vremena za filmske festivale i filmsku industriju u celini, ovakva odluka Kreativne Evrope znači mnogo. Podrška Kreativne Evrope i ovako rangirana aplikacija je znak prepoznatljivosti kvaliteta koncepta Festivala kao centralne platforme za filmsku industriju Jugoistočne Evrope, kao i njegove realizacije, te kao takva šalje ohrabrujuću poruku filmskim radnicima u regionu”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Kreativna Evropa je program  Evropske komisije za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i audiovizuelnog sektora. Poziv Kreativne Evrope “Podrška filmskim festivalima” raspisuje se dva puta godišnje, a mogućnost apliciranja imaju filmski festivali iz 38 zemalja.

26. Sarajevo Film Festival će biti održan od 14. do 21. augusta 2020.