Gorčin Stojanović i Lazar Rajić Rockwood fotoMilan Đurđević

PRVI FILMSKI FESTIVAL DUNAVSKO-PANONSKE REGIJE

U Somboru je otvoren prvi Filmski festival Dunavsko-panonske regije “Porodica naroda / Family of Nations”, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor. Ceremoniju otvaranja vodili su mladi glumci Slaven Došlo i Vanja Nenadić. Festival je otvorio Radoslav Zelenović, koji je dobitnik nagrade “Ernest Bošnjak” za doprinos razvoju kinematografije u Srbiji, koju dodeljuje direkcija festivala.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i Lazar Rajić Roockwood, član žirija Glavne takmičarske selekcije festivala. Lazar Rajić Rockwood rođen je u Somboru, a već više od 45 godina živi i snima u Holivudu, radeći sa najpoznatijim licima svetske kinematografije. Sama ideja o nastanku Filmskog festivala Dunavsko-panonske regije nastala je pre godinu i po dana na inicijaticu gradonačelinice Sombora Dušanke Golubović, holivudskog glumca Džona Sevidža i Lazara Rajića Rockwooda.

Nakon svečanog otvaranja, prikazana je prva epizoda serije “Koreni”, posle čega su se publici poklonili producent i glumac Goran Šušljik i glumci Radoje Čupić i Mihajlo Nestorović. Potom, prikazan je prvi film koji je u Glavnoj takmičarskoj selekciji, “Ederlezi Rising”, nakon čega su se publici poklonili producent filma Aleksandar Protić i reditelj Lazar Bodroža.

Festival traje do nedelje, 16. septembra, kada će biti svečana dodela nagrada.